3 Mayıs 2024 Cuma

Diyarbakır'da kadın mitinginde ince arama dayatması

TJA ve DBP Kadın Meclisi'nin, "Irkçılığa ve cinsiyetçiliğe êdî bese, şimdi kadın özgürlük zamanı" şiarıyla Diyarbakır'da düzenlediği mitingde, kadınlara ince arama dayatıldı. Ayakkabı çıkararak arama yapılmasına karşı çıkan bir kadın avukat ve SKM'li kadınlar alınmadı. Polis gözaltı yapmaya çalışıyor.

Tevgera Jinên Azad (TJA) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Kadın Meclisi'nin çağrısıyla "Irkçılığa ve cinsiyetçiliğe êdî bese, şimdi kadın özgürlük zamanı" şiarıyla Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda kadın mitingi düzenleniyor.

Mitinge Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) MYK üyesi Satiye Ok, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), HDP Gençlik Meclisi, HDP ve DBP bölge kentlerinin il ve ilçe örgütleri, Barış Anneleri Meclisi, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Sivil Toplum Örgütleri (STÖ) katıldı.

MİTİNGDE İNCE ARAMA DAYATMASI
Miting alanına girişte iki arama noktası kurulurken, ikinci arama noktasında kadınlara ince arama dayatıldı. Ayakkabılarını çıkarmaları istenen kadınlardan bazıları polisin ince arama uygulamasına tepki gösterdi.

AVUKAT TİRENÇ GÖZALTINA ALINDI
SKM'li kadınlar ve avukat Elif Ulaş Tirenç ince aramaya aramaya tepki gösterirken polis kadınlara saldırdı, gerilim yaşandı. Polis üst araması yaptırmayan kadınlardan avukat Tirenç'i gözaltına aldı.

Polis miting alanına dezenfektan, kalem, el kremi, defter vb. eşyaları da almayarak el koydu.

Miting alanına, "Lı dıji nıjadpereste u zayendeperestiye dem dema azadiya jıneye", "Tüm kadınlar özgürleşene kadar yürüyeceğiz" pankartları asılırken, Deniz Poyraz'ın resminin bulunduğu dövizler, "Jin jiyan azadi" yazılı flamalar, "Örgütlenelim özgürleşelim", "Kadın yoksulluğuna hayır" lolipopları taşındı. Kadınlar sık sık "Jin, jiyan, azadi" sloganını attı.

Diğer kentlerden Diyarbakır'daki miting alanına gelen kadınlar ise kortej halinde zılgıtlarla alana girdi.

Miting, konuşmalar ve şarkılar eşliğinde devam edecek.