21 Mayıs 2024 Salı

Diyarbakır'da kaçak camide iş kazası

Çökme sonucu biri ağır 6 işçinin yaralandığı Bağlar'daki cami inşaatının kaçak olduğu ortaya çıktı. İnşaat Mühendisleri Odası, yaşanan iş kazasının ihmaller zinciri sonucu gerçekleştiğini kaydetti. 

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) çökme sonucu 1'i ağır 6 işçinin yaralandığı Diyarbakır'ın Bağlar ilçesindeki H. Baki Camisi inşaatının kaçak olduğunu açıkladı. İşçilerin yaralanması üzerine yaptığı incelemenin sonuçlarını basın açıklamasıyla duyuran İMO, cami inşaatının ruhsatsız olduğunu belirterek yaşanan iş kazasının ihmaller zinciri sonucu gerçekleştiğini vurguladı.

İMO Yönetim Kurulu Üyesi Ejder Akcan, cami inşaatının ruhsatsız olmasının yanı sıra denetiminin de yapılmadığını söyledi. Akcan, "Kaçak olarak inşa edilen yapının proje ve ruhsatının bulunmaması nedeniyle herhangi bir denetleme ve işçi sağlığı ve iş güvenliği önleminin de olmadığı anlaşılmaktadır. Yapı kaçak olarak inşa edildiği için çalışan işçilerinin sigortalı olup olmadığı dahi bilinmemektedir" dedi.

İnşaatta yönetmeliğe de uyulmadığını söyleyen Akcan, "Toplam inşaat alanı 500 metrekareyi geçen yapılarda taşıyıcı kalıp iskelesi olarak ahşap malzemenin kullanımı yasak. Buna rağmen çöken kalıbın yönetmeliğe aykırı olduğu tespit edilmiştir. Kalıplardaki uygunsuzluk ve kalitesizlik, bir denetleme mekanizması olmadığını açıkça göstermektedir" diye konuştu. Kaçak yapıyla ilgili yetkillerden açıklama beklediklerini söyleyen Ejder Akcan, "H. Baki Camisi'nde düzenlenmiş bir inşaat ruhsatı bulunsaydı ve kamu idarelerinin denetim mekanizmaları gerektiği gibi işletilseydi şantiye şefi, yapı denetim firması, iş güvenliği uzmanı da bulunacak ve böyle bir felaket belki de hiç yaşanmayacaktı" dedi.

Kaçak yapı ile ilgili hukuki sürecin takipçisi olacaklarını ekleyen Akcan, bir an önce sorumlular hakkında hukuki işlem başlatılması gerektiğini söyledi. Akcan, "TMMOB Amed İl Koordinasyon Kurulu, kaçak yapılarla ilgili daha öncesinde Cumhuriyet Başsavcılığına şikâyette bulunmuş, bu yapıların usulsüz olduğu, hiçbir mühendislik hizmeti görmediği için tehlike arz ettiğini belirtip, işlem yapılmamasının kamu görevini kötüye kullanma suçunu teşkil ettiğini vurgulanmıştır. Suç duyurusunda bulunduğumuz yapılara ilişkin hiç bir işlem yapılmadığı gibi aksine TMMOB hedef gösterilmiştir. Ne yazık ki bu elim kaza, verdiğimiz kent suçları mücadelesinin ne kadar önemli olduğunu bize acı bir şekilde tekrar tecrübe ettirdi. Kazaya neden olan sorumluların yargılama neticesinde maddi gerçeğin ortaya çıkarılması ve cezalandırılması için gerekli çalışmaları yapacağımızı, hukuki sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna beyan ederiz" dedi.