6 Mayıs 2024 Pazartesi

Diyarbakır'da Aysel Tuğluk için açıklama

Tutsaklara yönelik hak ihlallerine dikkat çeken Amed Kadın Meclisi, ölüme terk edilen Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk'un derhal serbest bırakılmasını istedi. 

Amed Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Kadın Meclisi, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Diyarbakır 2 No'lu Şubesi'nde basın açıklaması yaparak hapishanelerde hasta ve infazları yakılan tutsakların serbest bırakılmasını istedi. "Merhamet değil, adalet hasta tutsaklara özgürlük!" pankartı açılırken, açıklamayı Eğitim Sen 2 No'lu üyesi Kadriye Kaya yaptı.

Hapishanelerde yaşlı, ağır hasta tutsaklar bulunduğunu belirten Kaya, tutsakların ne tedavisine izin verildiğini ne de infazlarının ertelendiğini kaydetti. Kaya, hapishanelerdeki bu uygulamalar nedeniyle 2020 yılından bu yana 59 hasta tutsağın yaşamını yitirdiğini hatırlattı. 

Son bir ayda hapishanelerden 6 tutsağın ölüm haberinin geldiğini söyleyen Kaya, Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk'un geçirdiği ağır hastalık sürecinde hapishanede kalmamasına yönelik onlarca rapor tutulmasına rağmen ısrarla, uluslararası mevzuata aykırı şekilde rehin tutulduğunun altını çizdi. 

Aysel Tuğluk'un ölüme terk edildiğini vurgulayan Kaya, "Emek, demokrasi, hak mücadelesi verdiği için iktidar tarafından cezaevine atılan binlerce kadın burada da savaş ve ölüm siyaseti yürüterek cinsiyetçi, kutuplaştırıcı, militarist politikalarla ayakta durmaya çalışan iktidarın türlü zulmüne maruz kalmaktadır. İktidar dört duvar arasında kadınlara; yaşatmamayı, hafızasızlaştırmayı, tecridi dayatmakta, tek hücrelere hapsedip ruhen, bedenen, fikren öldürmeye çalışmaktadır. Buna itiraz eden kadınları işkencelerle yaşamdan koparmaktadır.Biz kadınlar, özgürlük mücadelesi adına, demokratik siyaset, hak, adalet, barış ve yaşam hakkını savunmak adına Aysel Tuğluk ve tüm hasta tutsakların derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Aksi halde yaşanacak tüm ölümlerin ve olumsuz durumların sorumlusu başta Adalet Bakanı olmak üzere siyasî iktidardan hesap soracağımızı buradan belirtmek istiyoruz" diye konuştu.