25 Nisan 2024 Perşembe

Diyarbakır'da 25 Kasım startı verildi: Özgürlüklerimizden vazgeçmeyeceğiz

DAKAP ve Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı bileşenleri, 25 Kasım eylem ve etkinliklerinin startını tutsak kadınlara kart göndererek verdi.

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) ve Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı bileşenleri, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla gerçekleştirecekleri eylem ve etkinliklerinin startını tutsak kadınlara kart yollama eylemiyle verdi.

Bağlar PTT önünde bir araya gelen kadınlar, "Jin jiyan azadî" pankartı açtı.

Kadınlar adına açıklama yapan Diyarbakır Barosu avukatlarından İrem Yıldız, 25 Kasım 1960'da Dominik Cumhuriyeti'nde faşist Trujillo iktidarı tarafından katledilen Mirabal kardeşleri andı, özgürlük mücadelesi veren tüm kadınları selamladı.

'KADINLAR TOPLUMU ÖZGÜRLEŞTİRECEK'
İran'da Jîna Amini'nin katledilmesinin ardından faşist molla rejimine karşı başlayan kadın ve halk isyanını hatırlatan Yıldız, "İran'da kadın öncülüğünde yükselen itirazlar ile tüm dünyaya toplumu özgürleştirecek olanların yine kadınlar olduğunu bir kez daha göstermektedir" dedi.

ÖZEL SAVAŞ POLİTİKALARI VE CEZASIZLIK
Hakkari, Şırnak ve Dersim başta olmak üzere Kuridistan kentlerinde kadınlara yönelik özel savaş politikaları uygulandığına dikkati çeken Yıldız, "Başta kadınlar olmak üzere çocuklar ve gençler hedef alınarak madde bağımlılığı, fuhuşa zorlama gibi yöntemlerle kadınlara yönelik hak ihlalleri devlet eliyle gerçekleştirilmekte, şiddetin dozu artırılarak yaygınlaştırılmaktadır. Kamuoyuna yansıyan olaylardan da görüleceği üzere kamu otoritelerinin çoğu zaman sessiz kalması ve ilgili makamlarca etkili soruşturmalar yürütülmemesi, yapılan yargılamalar neticesinde faillerin cezalandırılmaması failleri cesaretlendirmekte, uygulanan cezasızlık politikaları ile kolluk kuvvetlerinin alenen suç işlemesine yol açmakta, kolluk kuvvetleri adeta cezasızlık zırhıyla korunmaktadırlar" diye konuştu.

İpek Er'e cinsel saldırıda bulunarak intihara sürükleyen Musa Orhan'ın tutuksuz yargılandığını, Gülistan Doku'nun kaybedilmesinin faillerinin korunduğunu, Urfa'da adalet nöbetinde direnen Emine Şenyaşar'ın görmezden gelindiğini kaydeden Yıldız, "Bütün bunlar, bizlere olayların münferit olmadığını, iktidar tarafından bölgemiz illerinde özel bir yöntem uygulandığını göstermektedir" dedi.

'GAZETECİLER HEDEFTE'
Kadınların her alanda şiddete maruz kaldığını ve sokak ortasında katledildiğini belirten Yıldız, öte yandan da kadına karşı şiddetle mücadele eden kadınların gözaltına alınıp, tutuklandığını vurguladı. Kimyasal silah kullanımına ilişkin açıklamaları nedeniyle Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın tutuklandığını, ÖHD üyesi avukat Aryen Turan'ın hedef gösterilip gözaltına alındığını hatırlatan Yıldız, dezenformasyon yasasıyla halkın haber alma hakkının gasp edildiğini, kadın gazetecilerin tutuklandığını ve Nagihan Akarsel'in suikas sonucu katledildiğini kaydetti.

'ÖZGÜRLÜKLERİMİZDEN VAZGEÇMİYORUZ'
Kadınları bedeni, fikirleri ve varlıkları üzerinde uygulanmak istenen baskıları kabul etmeyerek özgürlükleri için direndiğini söyleyen Yıldız, "Haklarımızdan ve özgürlüklerimizden vazgeçmiyoruz. Kadın bedeni ve yaşamı üzerindeki eril tahakküme karşı, erkek şiddetini meşru kılan devlet şiddetine karşı; evde, sokakta, yaşamın bütün alanlarında mücadele etmeye devam edeceğimizi, Kürt kadınları olarak Akarsel'in kalemini yerde bırakmayacağımızı yineliyor, kadına karşı uygulanan devlet ve erkek şiddetine karşı direnen Jîna Amini'yi bir kez daha anıyoruz" diye konuştu.

"Jin jiyan azadî", "Nagihan Akarsel onurumuzdur", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganlarının atıldığı eylemin ardından kadınlar, "Jin, jiyan, azadî" yazılı kartları kadın tutsaklara postaladı.