20 Nisan 2024 Cumartesi

Diyarbakır'da 200 bin öğrenci uzaktan eğitime erişemiyor

Diyarbakır'da 200 bin öğrencinin uzaktan eğitime erişemediğini belirten Diyarbakır Eğitim İzleme Kurulu, "Bir nesli kaybetmekle yüz yüzeyiz" diye uyardı.

Diyarbakır Eğitim İzleme Kurulu, uzaktan eğitimde yaşanan sorunlara ilişkin Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde basın açıklaması yaptı.

HDP, CHP, DEVA, KKP, TİP'in katıldığı eylemde "İnterneti ve tableti olmayana not vermek cezalandırmaktır", "Ulaşamadığım eğitimin notu mu olur?", "Notlar iptal edilsin", "Eşitsizliğe not verilmesin" yazılı dövizler taşındı.

Basın metnini okuyan Eğitim-Sen Diyarbakır 2 Nolu Şube Eşbaşkanı Zuhal Sezer, Diyarbakır'da bütün bir şehri etkileyen bir sorunla karşı karşıya kaldıklarını vurgulayarak, bu uygulamalarda ısrar edilmesi halinde bir nesli kaybetmekle yüz yüze kalınacağı uyarısı yaptı.

'200 BİN ÖĞRENCİ EBA'YA GİRİŞ YAPAMADI'
Uzaktan eğitimle beraber Diyarbakır'da EBA'ya giriş yapabilen öğrenci sayısının oldukça düşük olduğunu belirten Sezer, "Mart-Haziran aylarında Diyarbakır'da 1 saniye bile EBA'ya giriş yapamayan öğrencilerin sayısı Bağlar'da 24 bin 430, Silvan'da 15 bin 248, Sur'da 20 bin 636 olup il genelinde toplam sayı 200 bine yakındır. Mart-Haziran pandemi döneminde uzaktan eğitime erişemeyen öğrenci sayılarının ekonomik koşulların giderek kötüleşmesi ve işsizliğin daha da artması sonucu bu sayı artmaya devam ediyor. Bu tablo karşısında ilimizde Ocak 2021 tarihi itibariyle 4 bin 500 civarında tablet dağıtıldığına göre en az 195 bin öğrencimiz EBA ya erişim sağlayamıyor" dedi.

"Bu öğrenciler derse giremedi diye performanslarını düşük vermek cezalandırmak değil midir? Eşitsizliği daha da derinleştirmiyor mu" diye soran Sezer, 18 milyon öğrenciden 6 milyon öğrencinin EBA'dan yararlanamadığı bir durumda, uzaktan eğitimin puanla değerlendirilmesinin fırsat eşitsizliğini daha da derinleştireceğini ifade etti.

Sezer, pandemi koşulları hafiflemeden, yüz yüze eğitim için gerekli önlemler alınmadan "ben yaptım oldu" denilerek yapılan her uygulamanın sorunları daha da ağırlaştıracağını kaydetti.

MEB'in gereksinimi olan tüm öğrencilere, uzaktan eğitime erişim için gerekli cihazları ve internet bağlantısını temin etmesi gerektiğini vurgulayan Sezer, "Ayrıca, yoksul öğrenciler başta olmak üzere dezavantajlı kesimlerden olan öğrencilerin gerekli ve yeterli olanaklara sahip olmadığı koşullarda onları sınava tabi tutmak yaşadıkları eşitsizlikleri artırmaktadır. MEB, ifade edilen gerekçelerden dolayı, uzaktan eğitim döneminde yapılacak performans değerlendirmelerini iptal etmeli ve bununla ilgili gerekli düzenlemeleri yapmalıdır" diye belirtti.