21 Mayıs 2024 Salı

Diyarbakır'da 14 kişi tutuklandı

Diyarbakır merkezli 5 ilde yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 19 kişiden 14'ü tutuklandı.

Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 8 ve 9 Kasım tarihlerinde 5 kentte yapılan ev baskınlarda gözaltına alınan 19 kişinin savcılık sorguları tamamlandı. Aralarında siyasetçi, sendikacı ve barış annesinin de bulunduğu 19 kişi "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklanmaları talebiyle nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi.

Gizli tanık beyanları ile gözaltına alınan 19 isme kayyum atamaları, kadına yönelik şiddet, gözaltına alınan Eğitim-Sen üyeleri için katıldıkları basın açıklamaları ile katledilen Kürt gazeteci Musa Anter ve Halepçe Katliamı yıldönümlerinde katıldıkları anma etkinlikleri suçlama konusu olarak yöneltilirken, söz konusu suçlamalar "örgüt üyesi olmak" iddiasına delil olarak gösterildi.

Hakimlikte alınan ifadelerin ardından Şeyhmus Yavuz adli kontrol şartıyla, Şehrat Uyanık da ev hapsi ile serbest bırakıldı.

14 KİŞİ TUTUKLANDI
HDP Diyarbakır İl Yöneticisi Mehmet Asana, HDP Bağlar İlçe Eşbaşkanı Nasır Yentar ve İlçe Yöneticisi Mehmet Hüseyin Baran, HDP Bismil İlçe Eşbaşkanı Mehmet Şakir Demir, HDP Yerel Yönetimler Kurulu üyesi Ömer Filitoğlu, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır İl Yöneticileri Yasemin Akengin, Mehmet Ali Alkan, Mehmet Süslü ve Abdullah Dengiz, Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Genel Başkan Yardımcısı Bayram Bozyel, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyesi ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Yürütme Kurulu (GYK) üyesi Erkan Keskin, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube Yöneticisi Gülhan Tekin, Eğitim Sen Genel Merkez Denetleme Kurulu Üyesi Arzu Koç ve Barış Anneleri Meclisi üyesi Nezife Yiğit.

5 KİŞİ SERBEST KALDI
Mahkeme, Makine Mühendisleri Odası (MMO) Diyarbakır Şube Yönetim Kurulu üyesi Arin Zümrüt, Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) Diyarbakır Şube Eşbaşkanı A. Baki Öndeş, Abdulkadir Ekinci, HDP Diyarbakır İl Yöneticileri Şeyhmus Yavuz ve Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) Yöneticisi Şehrat Uyanık'ın ise serbest bırakılmalarına karar verildi.