2 Mayıs 2024 Perşembe

Diyarbakır'da 1 Eylül mitingine çağrı

Diyarbakır Emek ve Demokrasi Güçleri, "Diyarbakır halkı olmak üzere bölgemizde yaşayan tüm halkları ve her kesimi 4 Eylül Cumartesi günü İstasyon Meydanı'nda yapılacak olan 'Barış Mitingi'ne katılmaya ve barış taleplerini daha gür bir sesle haykırmaya çağırıyoruz" dedi.

Diyarbakır Emek ve Demokrasi Güçleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü'ne ilişkin Eğitim-Sen 1 No'lu Şube binasında basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasını okuyan Diyarbakır Emek ve Demokrasi Güçleri Sözcüsü Süleyman Bozkurt, dünya üzerinde savaşların sürdüğünü, can almaya devam ettiğini hatırlatarak, "Savaşların, çatışmaların son bulmasına dönük bugüne kadar yapılan ve yaptığımız çağrı, talep ve girişimlerin dünden daha fazla bugün için anlamlı olduğuna inanıyoruz. Orta Doğu özelinde uzun yıllardan beri devam eden savaş ve çatışma halinin günden güne can almaya devam ettiğine şahitlik ediyoruz. Irak, Suriye, Yemen, Filistin ateş ve barut altındayken bu kez uzun süredir Amerikan kontrolünde olan Afganistan'dan Amerikan kontrolünün sonlandırılması ile Taliban'ın yönetimi ele geçirdiği ve ülkedeki çatışma ve gerilim hali artmıştır" diye konuştu.

'İKTİDARIN SAVAŞ ISRARINA RAĞMEN BARIŞ MÜMKÜN'
Türkiye'de iktidarın savaş ısrarına rağmen barışın sağlamanın mümkün olduğunu ifade eden Bozkurt, "Kürt sorununun demokratik temelde çözümü ve barışın, ülkeyi yöneten AKP-MHP iktidarının ve devlet aklının bölgedeki 'savaş ısrarına' ve 'çözümsüzlük politikalarına' rağmen mümkün olduğuna inanıyoruz. Biz Emek ve Demokrasi Güçleri olarak hassasiyetle üzerinde durduğumuz ve gerçekleşmesi için çaba sarf ettiğimiz silahların susması ve sorunların müzakere yolu ile çözülmesi konusunda umudumuzu yitirmiyoruz." dedi.

Bozkurt, farklı kesim ve kimliklere karşı kullanılan ayrımcı dil ve şiddetin revaçta olduğu bir dönemde barışı örgütlemenin önemli olduğunu ifade ederek, "Ülkede yaşanan ekonomik darboğazın gerçek anlamda bir yoksulluk isyanına dönüştüğü, siyasal kesimlere yönelik baskı, saldırı ve katliamların yaşandığı, yerlerinden olan Suriyeli ve Afgan sığınmacılara karşı şiddetin can aldığı ve özellikle emekçi Kürt yurttaşlara karşı girişilen katliamların yaşandığı bir dönemi yaşıyoruz. Bu siyasal yönetim; gericiliği, faşizmi, emperyalizm ile iş birliği içinde halklarımıza, emekçilere başta da Kürt halkı olmak üzere kendi kaderlerini tayin etme, kendi demokratik yaşantısını kurma konusundaki iradesine saldırılar yapılarak zülüm, açlık ve sefaleti reva görüyor. Buna karşı bizler büyük bir direniş ve örgütlü mücadeleyle cevap olabiliriz. 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde barışın daha fazla haykırılması, yapılacak mitinge görkemli bir katılımla, barışa olan özlemin alanlarda haykırıldığı güne dönüşmesini talep ediyoruz" diye belirtti.

1 Eylül miting programını açıklayan Bozkurt, "Diyarbakır halkı olmak üzere bölgemizde yaşayan tüm halkları ve her kesimi 4 Eylül Cumartesi günü İstasyon Meydanı'nda yapılacak olan 'Barış Mitingi'ne katılmaya ve barış taleplerini daha gür bir sesle haykırmaya çağırıyoruz" dedi.