16 Nisan 2024 Salı

Diyarbakır'a ulaşan milletvekillerine polis ablukası

HDP'nin "100. gününde Leyla'ya, tecridi kırmaya" sloganıyla 15 kentten başlattığı yürüyüşlerde yer alan milletvekilleri, Diyarbakır'da karşılandıkları noktalarda polislerce ablukaya alındı. Abluka sırasında polislerce itilen HDP'li Saliha Aydeniz yere düşerek yaralandı.
PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle 100 gündür açlık grevinde olan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven'e destek için bölgedeki 15 farklı kentten Diyarbakır'a doğru yürüyüşe geçen HDP milletvekilleri kente ulıaştı.
 
"100. gününde Leyla'ya, tecridi kırmaya" sloganıyla Hakkari, Van, Kars, Iğdır, Bitlis, Ağrı, Muş, Şırnak, Mardin, Siirt, Batman, Dersim, Bingöl, Antep ve Urfa kentleri olmak üzere 7 ayrı koldan başlatılan yürüyüşlerde HDP milletvekilleri Hasan Özgüneş, Nuran İmir, Hüseyin Kaçmaz, Ebru Günay, Pero Dündar, Tuma Çelik, Sıddık Taş, Feleknas Uca, Ayşe Acar Başaran, Necdet İpekyüz, Saliha Aydeniz, Sait Dede, Habib Eksik, Muazzez Orhan, Murat Sarısaç, Tayyip Temel, Abdullah Koç, Dilan Dirayet Taşdemir, Şevin Coşkun, Mensur İşık, Erdal Aydemir, Kemal Bülbül, Alican Önlü, Mahmut Toğrul, Ayşe Sürücü ve Nusrettin Maçin yer aldı.
 
Milletvekilleri, yol boyunca karşılaştıkları tüm engellemelara rağmen kente ulaştı.
 
GÜVEN'İN EVİNE ÇIKAN YOLLAR KAPATILDI
 
Ancak evinin önünde yapılacak açıklama ile sonlandırılması planalanan yürüyüş öncesi Leyla Güven'in merkez Bağlar ilçesinde bulunan evine giden yollar, dün akşam saatlerinde bariyerle kapatıldı. Çevre illerden yapılan polis takviyesi ile yine HDP ve DBP binalar ile kentin birçok noktasına polisler ve TOMA konuşlandırıldı.
 
Yine milletvekillerinin partililerce karşılandığı 500 Evler, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 450 Evler ve İlçe Otogarı kavşakları da polis tarafından ablukaya alındı.
 
YÜRÜYÜŞE VALİLİK YASAĞI 
 
Leyla Güven'in evine doğru yürümeye hazırlandıkları sırada HDP'lilerin yanına gelen polis amirleri, Diyarbakır Valiliği'nin aldığı karar doğrultusunda yürüyüşe izin verilmeyeceğini belirtti. HDP Muş Milletvekili Mensur Işık, polis amirine yürüyüşün yasal olarak engellenemeyeceğini, engellenmesi halinde anayasal suç işleneceği yanıtı verdi. Yaşanan tartışmalar üzerine polis yetkilileri Leyla Güven'in evine ancak araçlarla gidilmesi durumunda izin vereceklerini söyledi.
 
Diyarbakır Valiliği de yaptığı açıklama ile HDP'nin düzenlediği yürüyüşün yasaklandığını duyurdu. Açıklamada, "sivil vatandaşların zarar görmemesi" gerekçesiyle kent genelinde güvenlik önlemlerinin artırıldığı kaydedildi.
 
MİLLETVEKİLLERİNE POLİS ŞİDDETİ
 
450 Evler Kavşağı'ndan Kayapınar ilçesinde özel bir hastanenin önüne geçen bir grup HDP milletvekili, burada polislerce ablukaya alındı. Bu sırada HDP Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz'in polisler tarafından itilmek suretiyle yere düşerek yaralandı. Yaralanan Aydeniz, tekerlekli sandalye ile hastaneye kaldırıldı. Halen müşade altında tutulan Aydeniz'in sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.
 
Hastanenin bahçesindeki diğer milletvekilleri ise, polisin fiziki saldırısına "Leyla Güven onurumuzdur" sloganları atarak tepki gösterdi.
 
Kentin bir diğer noktasında, 75. Yol kavşağında bulunan milletvekillerinden Remziye Tosun'un ise çembere alınmaları sırasında bir polis tarafından tekmelendiği belirtildi.
 
Kentin dört ayrı noktasında çevik kuvvet ve sivil polisler tarafından çembere alınarak yürümelerine engel olunan milletvekillerine basın mensuplarının yaklaşması da polislerce engelleniyor. Miletvekilleri maruz kaldıkları bu duruma attıkları "Biji berxedana Leyla'ye" ve "Bijî berxedana zindanan" sloganları ile tepki göstermeyi sürdürüyor.
 
Kentin 4 ayrı noktasında bulunan milletvekilleri, yürümelerine izin verilmemesi üzerine bir süre sonra araçlarıyla diğer arkadaşlarının bulunduğu Urfa ve 75. Yol kavşaklarına geçti.