3 Mayıs 2024 Cuma

Diyarbakır ve Batman'da kayıpların akıbeti soruldu

Kayıp yakınları, Diyarbakır ve Batman'da sürdürdükleri eylemlerinde kayıplarının akıbetini sormaya devam etti. Diyarbakır'daki eylemde Mehmet Emin Abak'ın, Batman'daki eylemde İsa Soysal'ın akıbeti soruldu.

Kayıp yakınları, Diyarbakır ve Batman'da sürdürdükleri eylemlerinde kayıplarının akıbetini sormaya devam etti.

DİYARBAKIR 
Kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, her hafta "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" oturma eyleminin 569'uncusunu gerçekleştirdi. Dernek binası önünde yapılan eylemde "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" yazılı pankart açıldı. Kayıpların fotoğraflarının taşındığı eylemde İHD Kayıp Komisyonu üyesi Hasan Yalçın açıklama yaptı.

Kayıp yakınları ve insan hakları savunucularının 90'lı yıllardan bu yana alanlarda faillerin bulunup yargılanması için ses çıkardıklarını söyleyen Yalçın, gerçek adaletin ve hakikatin ortaya çıkarılması gerektiğini belirtti. Yıllardır kayıp yakınlarının birçok karakol ve yetkili mercilere başvuruda bulunduğunu dile getiren Yalçın, "Yapılan tüm başvurular sonuçsuz kaldı. Bu insani ve haklı bir taleptir. Kolombiya, Arjantin, Güney Afrika ülkelerinde devletler geçmişle yüzleşerek gerçek adaleti tesis etmiş, demokratik bir toplum oluşturmuşlardır. Burada yüzlerce kayıp olduğunu söylüyoruz. Bunların hepsi somut belgeler ve tanıklarıyla sabittir. Bu sorunu siyasi iktidar ve devlet çözebilir" dedi.

Açıklamanın ardından Mardin'in Kızıltepe ilçesine bağlı Eroğlu köyüne jandarmalar tarafından yapılan baskında işkence yapılarak gözaltına alınan, ancak daha sonra cenazesi kuyuda bulunan Mehmet Emin Abak'ın hikayesi paylaşıldı. Abak ailesinin, zorla kaybedilme vakası ile ilgili resmi makamlara dilekçelerle başvuruda bulunduğunu söyleyen Yalçın, Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 20 Temmuz 2014 yılında aralarında M. Emin Abak ve Mahmut Abak'ın da aralarında bulunduğu 22 sivil insanın infaz edilmesinden dolayı 9 sanık hakkında dava açtığını hatırlattı. Yılçın, duruşma daha başlamadan Yargıtay 5. Ceza Dairesi tarafından davanın, güvenlik gerekçesi ile Ankara'ya nakledildiği ve 9 Eylül 2019 yılında görülen son duruşmada, 1992-1996 yılları arasında 22 kişinin infaz edilmesi veya zorla kaybedilmesinden dolayı yargılanan tüm sanıklar hakkında beraat kararı verilip dosyanın kapatıldığını söyledi. 

BATMAN
Batman'da kayıp yakınları İHD Batman Şubesi öncülüğünde 475. kez bir araya geldi. Kayıp yakınları ve insan hakkı savunucularının katıldığı İHD binasındaki eylemde, kayıpların fotoğrafları taşındı, "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" yazılı pankart açıldı. 

İHD Batman Şube Yöneticisi Fahrettin Asutay, Şırnak'ın Silopi ilçesine bağlı Bozalan köyü Karuğ mezrasında 1 Ocak 1988'e gözaltına alınan ve kendisinden haber alınamayan İsa Soysal'ın hikayesini anlattı. Asutay, ailenin yıllarca yaptığı tüm başvurularının sonuçsuz kaldığını belirterek, Soysal'ın akıbetinin açıklanmasını talep etti. 

Asutay'ın konuşmasının ardından 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi.