20 Mayıs 2024 Pazartesi

Diyarbakır, Van ve İzmir'den seslendiler: Hasta tutsakları serbest bırakın

Tutsak yakınlarının Adalet Nöbetleri sürüyor. Tutsak yakınları bugün de Diyarbakır, Van ve İzmir'de tek taleplerinin hapishanelerden cenazelerin çıkmaması olduğunun altını çizdi. 

Hasta ve infazı yakılan tutsakların durumuna dikkat çekmek, tedavileri önündeki engellerin kaldırılarak derhal tahliyeleri için tutsak yakınlarının Diyarbakır, Van ve İzmir'de başlattığı Adalet Nöbetleri sürüyor. 

DİYARBAKIR
Adalet Nöbeti, Diyarbakır Adli Tıp Kurumu (ATK) önünde devam etti. Ailelere, Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Diyarbakır Tutuklu Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Derneği (MEBYA-DER), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Diyarbakır Bölge Temsilciliği, Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetici ve üyeleri destek verdi. 

Söz alan hasta tutsak yakını Herdem Mervani, "Taleplerimiz çok nettir. Hasta tutuklu ve infazı yakılan tutukluların bir an önce serbest bırakılmasıdır. Ancak şimdi kadar hiçbir somut adım atılmadı, taleplerimiz yerine getirilmedi. Durumu ağır olan hasta tutsaklar serbest bırakılmış değil. Kayseri Cezaevi'nde tutulan hasta tutuklu Şaban Kaygusuz, eli ve ayağı yok, acil olarak tedavi edilmesi gerekiyor. Ancak şimdiye kadar serbest bırakılmış değil. Bir an önce tüm hasta tutukluların serbest bırakılmasını istiyoruz. Dışarıda tedavileri yapılsın" diye belirtti.

Tutsak yakını İnci Güler ise şunları söyledi: "Adalet Nöbeti'miz Diyarbakır Barosu'ndan sonra ATK, Cezaevi ve Diyarbakır Adliyesi önünde devam ediyor. Aylardır oturuyoruz ve taleplerimizi dile getiriyoruz. Verilen kararların siyasi değil, insani olmasını istiyoruz. ATK, Halil Güneş için ‘cezaevinde kalabilir' dedi. Güneş tek başına kaldığı hücrede yaşamını yitirdi. Garibe Gezer, Halil Güneş, Abdulrezak ve niceleri cezaevinde yaşamını yitirdi. Tüm hasta tutukluların serbest bırakılmasını ve tedavilerinin dışarıda yapılmasını istiyoruz."

Açıklama, "Hak, hukuk, adalet" ve "Bijî berxwedana zindana" sloganlarıyla son buldu.

VAN'DA AÇIKLAMA ENGELLENDİ
Van'daki Adalet Nöbeti'ni dışarıya taşıyan hasta tutsak yakınları, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) kampüsü içerisinde bulunan Van Adli Tıp Kurumu (ATK) önünde yapmak istedikleri açıklama engellendi. Polisler, açıklama öncesi ATK binası önünü çevik kuvvet polisleri ve TOMA araçlarıyla çembere aldı. ATK'ye yakın bir alanda bir araya gelen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan, Barış Anneleri Meclisi, Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER) Van Şubesi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve HDP Van İl Örgütü yöneticileri, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi yöneticileri ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) temsilcilerinin aralarında bulunduğu grubun önü, ATK binası önünde kesildi.

Van Valiliği'nin yasaklama gerekçesini öne süren polis, grubun ATK binası önünde açıklama yapmasına izin vermedi. Polis ile grup arasında yaklaşık yarım saatlik yapılan görüşmenin ardından grup, alkışlar eşliğinde bölgeden ayrıldı. Gazetecileri gruba yaklaştırmayan polis, görüntü almalarına da izin vermedi.

İZMİR
İzmir'de Adalet Nöbeti 49. gününde devam etti. İzmir Barosu önünde bir araya gelen ailelerin eylemini İzmir Kadın Dayanışma Derneği ve Foça ilçesinden kadınlar ziyaret etti. Tutsak yakınları, "Deng bide zindanan (Zindanlara ses ver)", "Ji girtiyen nexweş re azadî (Hasta tutuklulara özgürlük" yazılı önlükler giydi.

Foça'dan gelen kadınlardan Selma Esen, Adalet Nöbeti'ne destek için geldiklerini ve cezaevlerindeki işkencelerin son bulması çağrısında bulundu, Esen, "Kadınlar olarak annelerin direnişine destek vermek, haksızlığa karşı acılarını paylaşmak için geldik. Umarım bu zulümden vazgeçerler. Tutukluların bir an önce tahliye edilerek tedavilerinin edilmesini, bu acılara son verilmesini istiyoruz" dedi.

Balıkesir Bandırma Hapishanesi'nde bulunan hasta tutsak Mehmet Nezir Gümüş'ün annesi Hanife Gümüş kendilerini ziyaret edenlere teşekkür etti. Gümüş, "Biz her zaman kadınların yanımızda olmasını istiyoruz. Yanımıza misafirler geldiğinde bizde seviniyoruz, tutuklu ailelerinin de yanımıza gelmesini istiyoruz. Onlar geldikçe biz el ele verdikçe daha çabuk sonuç alırız. Birbirimize destek vermemiz gerekiyor" diye konuştu.

Kürdistan'da ağır bir savaşın yaşandığına dikkati çeken Gümüş, Barzani ailesine seslenerek şunları söyledi: "Biz savaş istemiyoruz. Barzani kardeş kavgası yapmasın. Kardeş, kardeşi öldürmez. Barzani aklını başına alsın. Kardeş kavgasını bırak sen de Kürt'sün, biz de Kürt'üz artık ölmek istemiyoruz. Barış, kardeşlik, eşitlik istiyoruz. Ne asker ne polis ne de Kürt, kimse ölmesin. Bu savaşa, katliama artık yeter. Çocuklarımızın cenazeleri zindanlardan çıkmasın kimsenin çocuklarımız üzerinde hakkı yok. Barzani de bu savaşı durdursun."