18 Mayıs 2024 Cumartesi

Diyarbakır, Van ve İzmir'de Adalet Nöbetleri

Diyarbakır, Van ve İzmir'de Adalet Nöbeti'ni sürdüren tutsak yakınları iktidarın tutsaklara yönelik düşman politikalarına dikkat çekti. Tutsakların taleplerini yineleyen aileler, hapishanelerden cenazelerin çıkmasını istemediklerini vurguladı. 

Hasta ve infazını tamamlamalarına rağmen tahliye edilmeyen tutsakların yakınlarının Adalet Nöbeti Diyarbakır, Van ve İzmir'de sürüyor. Tutsak yakınları yaptıkları eylemde, tutsaklara yönelik saldırılara dikkat çekerek derhal serbest bırakılmasını istedi.

DİYARBAKIR
Diyarbakır'daki Adalet Nöbeti'nin 128. gününde aileler Adli Tıp Kurumu (ATK) önünde bir araya geldi. Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Derneği (MEBYA-DER) ile Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) üyeleri de ailelerin yanında yer aldı. Polisler, açıklamaya destek veren sivil toplum örgütü temsilcilerini bir süre engelledi. Demokratik kitle örgütü üyeleri, ısrar üzerine açıklamaya katıldı.

Tutsak yakını Herdem Merwanî, yaklaşık eylemlerinin yaklaşık 4 ayı aşkın bir süredir devam ettiğine işaret ederek, yaşanan hak ihlallerinin son bulmasını istedi. Merwanî, "Bu zamana kadar ne Adalet Bakanı ne de siyasi partiler üstelerine düşeni yapmadılar. Bu yüzden çok geç olmadan bu talebin Meclis gündemine girmesi gerekiyor. Bu Türkiye'nin sorunudur. O yüzden acilen siyasi partilerin bu sorunu gündemlerine getirmeleri gerekiyor. Siyasi partilerin bir an önce Adalet Bakanı ile bağlantı kurarak, bu soruna çare bulması gerekiyor" çağrısı yaptı.

Hapishanelerden ölümlerin devam ettiğine dikkat çeken tutsak yakını Nazime Boltan, "Bir an önce tutukluların cezaevinden çıkmasını istiyoruz" dedi. Aylardır adalet talep ettiklerini ifade eden bir diğer tutsak yakını İnci Güler ise ATK doktorlarına, "Diplomanızı aldığınızda ettiğiniz yemini unutmayın. Kanun ne ise çocuklarımıza da onu uygulasınlar" diye kaydetti.

Adalet talebini yineleyen tutsak yakını Reşahat Ada da, hasta tutsakların tedavi edilmesini istedi. Ada, "Hasta olanların bırakılmasını istiyoruz. Adalet istiyoruz. Cezaevlerinden cenaze çıkmasını istemiyoruz" şeklinde konuştu.

Eylem slogan ve alkışlarla sona erdi.

VAN
Van Barosu'nda ki Adalet Nöbeti 97. gününde. Bugünkü eylemi, Van  F Tipi Hapishanesi'nde tutsak Botan Timur'un annesi Aslıhan Timur ve Van Yüksek Güvenlikli Hapishanesi'ndeki Sinan Karel'in annesi Zeynep Dayan sürdürdü. Nöbeti, Serhat Göç Araştırma Derneği yöneticileri ziyaret etti.

Serhat Göç Araştırma Derneği Eşbaşkanı Gülşen Kurt, ailelerin sürdürdüğü  eylemi kutsal olarak niteleyerek, annelerin direnişini her zaman desteklediklerini vurguladı. Hapishanedeki hak ihlalleri ve hasta tutsakların durumu üzerinde duran Kurt, iktidarın hapishanelerde yürüttüğü politikaları eleştirerek, "İktidarın politikaları, cezaevlerindeki hak ihlallerini artıyor ve tutsakların yaşam hakkını ihlal ediyor. Bizler, iktidarın bu politikalarını derhal değiştirip gözden geçirmesini ve hasta tutukluların bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Cezaevlerinde işkence ve ölümlerin son bulmasını istiyoruz. Adalet Bakanı, bir an önce annelerin seslerini duymalıdır" dedi.

Annelerin taleplerinin daha fazla sahiplenilmesi gerektiğinin altını çizen Kurt, tüm demokratik kitle örgütlerinin anneler ile dayanışma içerisinde olmaları gerektiği çağrısında bulundu.

İZMİR
İzmir Barosu'nda Adalet Nöbeti 29. gününde. Aileler, nöbeti sürdürdükleri salonda, "Hasta tutsaklara özgürlük" ve "Tecrit insanlık suçudur" yazılı dövizler açtı. Adalet nöbetini desteğe gelen Hediye Korkut, Adalet Nöbeti'ndeki ailelerin ve evlatlarının haklı taleplerinin görmezden gelinmesine tepki göstererek, bütün kurum ve partilere şu çağrıda bulundu: "Anneler neden buradalar. Gelin bir dertlerini sorun. Onları yalnız bırakmayın. Biz hapisteki herkesin üzerindeki tecridin kaldırılmasını istiyoruz. Ayrıca hasta tutuklu Aysel Tuğluk ve tüm hasta tutukluların serbest bırakılmasını istiyoruz. Bütün siyasetçilerimiz rehin alınmış durumda. Onların da serbest bırakılmasını talep ediyoruz."

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü binasına yönelik saldırıda katledilen Deniz Poyraz için de adalet talep ettiklerini ifade eden Korkut, "Sadece HDP değil, diğer partilerin de bu katliamın davasına önem vermeli. Bu katliamı bütün Kürtlere yönelik bir katliamdır. Kabul edilmemelidir" diye belirtti.

Korkut, son olarak tutuklu yakınlarının sürdürdüğü eylemin vicdan sahibi herkes tarafından sahiplenilmesi gerektiğini vurgulayarak, destek çağrısında bulundu.