20 Nisan 2024 Cumartesi

Diyarbakır Tabip Odası Dr. Demir'in tahliyesini istedi

Diyarbakır Tabip Odası önceki dönem sekreteri Dr. Yılmaz Demir, bir itirafçının yalan beyanlarıyla bir aydan fazladır tutuklu. Demir'in serbest bırakılması talebiyle düzenlenen basın toplantısında, TTB'ye yönelik saldırılara da dikkat çekildi, "İktidarın siyasi hesaplarına, tehditlerine, cezalandırma çabalarına boyun eğmeyeceğiz" denildi.

Diyarbakır Tabip Odası'nın önceki dönem genel sekreteri doktor Yılmaz Demir'in tutuksuz yargılanması talebiyle basın toplantısı düzenlendi. "Dr. Yılmaz Demir serbest bırakılsın, meslek örgütümüze yönelik baskılara son verilsin" pankartının asıldığı açıklamaya, Amed Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri katıldı.

'MESLEK HAYATINDAN ALIKONULDU'
Toplumun sağlık hakkı için mücadele veren Dr. Yılmaz Demir'in 26 Ekim'de hastalara baktığı aile sağlık merkezinde "ifadeniz var" denilerek gözaltına alınarak tutuklandığını hatırlatan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Elif Turan, avukatların itirazı, Yargıtay, Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararlarına rağmen Demir'in, tutukluluk halinin devam ettiğini vurguladı. Bir itirafçının ifadeleriyle tutsak edilen Demir'in 1 ayı aşkındır özgürlüğünden, mesleğini yapmaktan, hastalarından ve sevdiklerinden alıkonulduğunu kaydeden Turan, bu süreçte Türk Tabipleri Birliği'ne (TTB) yönelik saldırıların arttığına işaret etti.

'BOYUN EĞMEYECEĞİZ'
TTB'nin iktidar ve ortakları tarafından hedef alındığına dikkati çeken Turan, meslek örgütlerinin toplumun yaşam ve sağlık hakkı için mücadele ettiğini ve antidemokratik uygulamalara karşı durduğunu dile getirdi. Hak temelli ilkeleri savunmaktan vazgeçmeyeceklerinin altını çizen Turan, "Yöneticilerimiz, üyelerimiz ve aktivistlerimiz kriminalize edilerek cezalandırılmaya çalışılmaktadır. Daha önce de sıkça belirttiğimiz gibi TTB olarak sağlık tanımını sadece bedensel iyilik hali olarak değil aynı zamanda sosyal ve siyasal iyilik hali olarak tanımlıyoruz. İktidarların siyasi hesaplarına, tehditlerine, cezalandırma çabalarına boyun eğmeyeceğimiz" dedi.

'SUÇLAMALAR SON BULSUN'
Yargının siyasallaştığı ve hukukun araçsallaştığı bir dönemde tutuklanan arkadaşları Dr. Yılmaz Demir'in haklı mücadelesinin yanında olduklarını ifade eden Turan, sözlerini şöyle tamamladı: "Toplumun yaşam ve sağlık hakkına, emek, demokrasi ve hekimlik değerlerinin savunuşuna adanmış geçmişine tanığız. Somut hiçbir delile dayanmayan yargılamanın bir an önce son bulmasını, meslektaşımız hakkındaki asılsız suçlamanın sonlandırılmasını ve serbest bırakılmasını talep ediyoruz."