20 Nisan 2024 Cumartesi

Diyarbakır Newroz Tertip Komitesi: Yüzbinler İmralı'yı işaret etti

Diyarbakır Newroz Tertip Komitesi, Diyarbakır Newrozu'nun çözüm için İmralı'yı işaret ettiğine dikkat çekerek, tüm engellemelere rağmen yüzbinlerin katılım sağladığını belirtti.
"Mutlaka kazanacağız, tecridi kıracağız" şiarıyla düzenlenen ve yüz binlerin katıldığı Diyarbakır Newrozu'na ilişkin Tertip Komitesi basın toplantısı düzenlendi.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır il binasında düzenlenen toplantıda konuşan Newroz Tertip Komitesi Başkanı Garip Kandemir, "Mesajlarımız dünyaya ulaştı. Türkiye devleti yetkilileri ve halklar da mesajımızı aldı. Newroz Kürt halkının kendine sahip çıkmasıdır, ittifaktır ve bayramdır. Diyarbakır Newroz Alanı, birçok şeye cevap oldu" dedi.
 
'CİDDİ ENGELLEMELERE RAĞMEN...'
 
Newroz günü yaşanan baskı ve engellemelere rağmen kutlamaya yüz binlerin katılım sağladığını ifade eden Kandemir, "Belediye otobüsleri halkı taşımadı. Bunun yanı sıra katılımın engellenmesi için birçok girişimlerde bulunuldu. Alan girişlerinde benzer manzaralar yaşandı. Buna rağmen halkımız olması gereken katılımı sağladı. Köleliği farz edenlere karşı bin yıllardır olduğu gibi Newroz'a akın edildi. Halkımız köleliği kabul etmeyecektir. Newroz alanı direniş alanıdır" diye kaydetti.
 
Kandemir, katılım sağlayan şu çevrelere teşekkür etti: "HDP'nin yerel seçimler kapsamında ittifak sağladığı Kürt partiler, ulusal ve uluslararası insan hakları örgütleri, Kürt halkının sembol isimleri, sivil toplum örgütleri temsilcileri, sol ve sosyalist kurum temsilcileri, Süleymaniye Valisi, İran'dan katılım sağlayanlar, İspanya, Norveç Kürdistanlılarla Dayanışma İnisiyatifi, İtalya, Fransa ve Avrupa'nın birçok kentinden katılım sağlayanlar."
 
Kandemir, "Türkiye siyasetini tıkayan politikalara karşı halkın tepkisi ortaya çıktı. Süreç tıkandığı zaman Newroz'un anlamı ortaya çıkıyor" diye ekledi.
 
'ÇÖZÜMÜN İMRALI OLDUĞU MESAJI VERİLDİ'
 
Newroz Alanı'ndan verilen mesajlara da işaret eden Kandemir, şunları söyledi: "Olağanüstü bir ortamda yüz binler bir araya geldi ve Newroz alanından mesajlarını verdi. Türkiye'de tıkanan siyasetin açılması mesajı verildi. Açık bir şekilde Kürdistan'da, Türkiye ve Ortadoğu'da yaşanan krizin siyasi kriz olduğu ve bunun çözümü İmralı Adası olduğu gösterildi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile 4 yıldır haber alınamıyor. 4 yıldır savaş ve çatışmalar yaşanıyor. Bunun sona ermesi için İmralı'nın kapılarının açılması gerekiyor. Yüz binler bunun mesajını verdi. İmralı'ya yönelik hukuksuz yaklaşımın sona ermesi gerektiği vurgulandı. Newroz alanı Kürdistani'ydi. Bu halkın çocuklarını bu topraklardan uzaklaştırmak isteyenlere, kimse bizi bu coğrafyadan uzaklaştıramaz cevabı verildi. Biz buradayız, bir yere gitmiyoruz. İsteyen buyursun gitsin."