21 Mayıs 2024 Salı

Diyarbakır kayıp eylemi Gülistan için

Diyarbakır'da 667. kayıp eylemi, Dersim'de kaybedilen Gülistan Doku için gerçekleşti. Gülistan'ın kaybolmasının bir devlet politikası olduğunu vurgulayan kadınlar, kadına yönelik özel savaş politikalarına karşı mücadele edeceklerinin bir kez daha sözünü verdi. 

Diyarbakır'da, kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi, faili meçhul cinayetlerle katledilenler ile gözaltında kaybedilenlerin akıbetlerini ve faillerini sormak için bir kez daha Koşuyolu Parkı'ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya geldi.

"Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" sloganıyla 667. haftasına ulaşan eylem, yoğun yağmur altında yapıldı. Eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Amed Şube Eşbaşkanı Özüm Vurgun, Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi Temsilcisi Çiğdem Sevimli ve beraberindeki birçok avukat, insan hakları savunucuları, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ile demokratik kitle örgütü temsilcileri katıldı. Eylemde, faili meçhul cinayetlerde yaşamını yitirenler ile kaybedilenlerin fotoğrafları taşındı.

Bu hafta eylem kameralarla donatılan ve asker, polis yığınağı olan Dersim'de kaybolan ve iki yıldır bulunmayan Gülistan Doku için düzenlendi. Söz alan Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, Gülistan Doku için kadınların  sokak sokak eylem yaptığını, ancak adli ve idari mekanizmaların failleri korumaya, delilleri aklamaya yönelik çalıştığını hatırlattı. Kaya, Kürdistan'da kadına yönelik şiddetin savaş politikasıyla devam ettiğinin altını çizdi.

Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi Temsilcisi Çiğdem Sevimli ise Doku'nun kaybolmasına ilişkin "Ne hikmettir ki Dersim gibi her köşe başında kameraların, polisin olduğu küçük bir yerde bir kadının akıbeti iki yıldır belirlenemiyor. Akıbetinin belirlenememesinde soruşturmayı en başından beri etkin yürütmeyen adli mercilerin ihmalinin olduğu açıktır. Doku'nun ailesi her fırsatta bu ihmalleri anlatarak destek istedi. Şiddetle Mücadele Ağı 2020 yılında bir heyet ile çok derin bir rapor hazırlayıp Dersim'e giderek savcılıkla bir görüşme gerçekleştirdi. Ama kadınlar ne zamanki Doku'nun ailesinin yanına gitse savcılık o zaman görünen bir çalışma ortaya koyuyor. Fakat sonrasında bu çalışmalar yine duruyor" dedi.

ÖHD Amed Şube Eşbaşkanı Özüm Vurgun ise, Doku'nun kaybolmasına ilişkin, "Biz bunun bir kaybolma hikayesi değil zorla kaybettirme hikayesi olduğunu biliyoruz" dedi. Kaybetme politikalarının 1990'lı yıllardan beri devlet tarafından yürütülen bir politika olduğuna dikkat çeken Vurgun, "Tarih tekerrür etmiş ki devletin cezasızlık politikalarının neler getirdiğini yine görüyoruz. Devletin koruması altında faillerinin ödüllendirilmesi, istismar davalarına karışan kamu görevlilerin cezasız kalması zaten biz kadınların nasıl bir özel savaş politikayla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. Bu kadınlar üzerinde olan özel bir politikadır. Tüm bunlara karşı mücadele edeceğimizin sözünü bir kez daha veriyoruz" ifadelerini kullandı. 

Konuşmaların ardından İHD Diyarbakır Şube Başkan Yardımcısı Ezgi Sıla Demir, Doku'nun kaybolma sürecini anlatan metni okudu. Okunan metnin ardından eylem bir dakikalık oturma eylemiyle sona erdi.