28 Haziran 2024 Cuma

Diyarbakır kampüs hapishanesinde 32 tutsak yemekten zehirlendi

Diyarbakır Kampüs Hapishanesinde 32 tutsak verilen yemekler nedeniyle gıda zehirlenmesi geçirdi. Aynı hapishanede 14 Mayıs'ta da gıda zehirlenmesi yaşandığını hatırlatan Diyarbakır Barosu, ÖHD ve İHD yetkilileri göreve çağırdı.

Diyarbakır Kampüs Hapishanesi'nde 23 Haziran gecesi 32 tutsak gıda zehirlenmesi geçirdi.

Diyarbakır Barosu, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır şubeleri, yaşanan gıda zehirlenmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, zehirlenmeye ilişkin gelen bilginin ardından ÖHD ve İHD üyeleriyle hapishanenin ziyaret edilerek tutsaklarla görüşüldüğü belirtildi.

'14 MAYIS'TA DA GIDA ZEHİRLENMESİ YAŞANDI'
"Bayram sebebiyle yaklaşık 10 gündür yemeklerde sorun olduğu, bu süre içerisinde ishal vakalarında artış olduğu; 23 Haziran'da verilen yemekten (şnitzel tavuk) koku geldiği, su kesintilerinin sıklıkla olduğu ve suyun geldiği vakitlerde kirli aktığı belirtilmiştir. Kampüste bulunan 32 mahpusun kusma ve bulantı gibi şikâyetlerle hastaneye sevkleri gerçekleştirilmiş; tedavilerinin akabinde mahpuslar taburcu edilmişlerdir" denilen açıklamada, aynı hapishanede 14 Mayıs 2024'te de bir gıda zehirlenmesi yaşandığı hatırlatıldı.

'YETKİLİLERİ GÖREVE DAVET EDİYORUZ'
Benzer bir olayın yaşanmasının iaşe ve besin değeri yetersizliğini gösterdiğine dikkat çekilen açıklamada, "Beslenme sorununun derhal çözüme kavuşturulmasını ve mahpusların en temel insani haklarından olan gıda ve sağlığa erişim haklarının güvence altına alınmasının devletin temel sorumluluğu olduğunu yeniden hatırlatıyor, benzer vakaların bir daha yaşanmaması için yetkilileri gerekli özen ve sorumluluk çerçevesinde göreve davet ediyoruz" ifadelerine yer verildi.