5 Mayıs 2024 Pazar

Diyarbakır Hapishanesi'nde tutsaklara işkence 

Diyarbakır 3 Bolu T Tipi Hapishanesi'nde gardiyanlar tutsakları elleri ters kelepçeli şekilde kameraların olmadığı bir noktaya götürerek işkence yaptı. 

Tutsaklara yönelik işkence haberleriyle gündemden düşmeyen Diyarbakır 3 Bolu T Tipi Hapishanesi'nde tutsaklar ters kelepçeli halde götürüldükleri kameraların olmadığı alanda işkenceye maruz kaldı. 

Tutsak Abdülaziz Tektaş haftalık telefon görüşünde ailesi aracılığıyla maruz kaldıkları işkenceyi anlattı.

HAPİSHANE BİLGİ VERMEDİ
Ajansımıza bilgi veren Tektaş'ın ailesi, 31 Ocak'tan bu yana Abdülaziz Tektaş'a ulaşamadıklarını, haber alamadıklarını belirtti. Hapishaneye gelen yeni müdürle birlikte gardiyanların tutsaklara yönelik baskı ve işkencelerinin arttırdıklarını belirten kuzeni Tuğba Tektaş, "İşkence haberini aldıktan sonra hapishaneyi aradık. Telefona bakan görevli, 'kimseyle görüşemezsiniz' diyerek telefonu kapattı" dedi. 

'KAMERALARIN OLMADIĞI ALANDA İŞKENCE YAPILDI'
Tutsak Abdülaziz Tektaş'ın ailesine verdiği bilgi şöyle: "Koğuşta iki kardeş var. İki gardiyan geldi kardeşlerden birini götürmek istedi. Kardeşi de 'nereye götürüyorsunuz' diye sordu. Gardiyan yanıt vermeyince biz de koğuş olarak sorduk; nereye götürecekler, sürgün sevk mi öğrenmek istedik. Daha sonra gardiyanlar bize ters kelepçe uyguladı ve kameraların olmadığı noktaya götürdü, işkence yaptı."

'SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULMASINI İSTEDİ'
Gardiyanlardan yalnızca ikisinin adını bildiklerini söyleyen Tuğba Tektaş, "Cihan ve Uğur. Diğerlerinin adını bilmiyorlar, biz de öğrenemedik" diye konuştu. Tektaş şöyle devam etti: "Hastaneye gidip darp raporu almışlar. Daha sonra dilekçe veriyorlar işkenceye ilişkin. Dilekçe verildiğinde tutsaklara bir numara verilmesi lazım ama verilmemiş. Telefon hakkımızın tamamını kullandırmadılar sadece 3 dakika konuşabildik. Onda da maruz kaldıkları işkenceyi konuştuk. Suç duyurusunda bulunmamızı istedi. 

'AVUKATINA YALAN SÖYLEMİŞLER'
Hastane dönüşü de hepsini karantinaya almak için ayırmışlar, koğuşu dağıtmışlar. Avukat gitse de görüşemiyorlar. Avukatına da yalan söylemişler. Olayın olduğu gün hapishaneye gidiyor avukat kuzenimle görüşmek istiyor, bilgi istiyor. Sadece 'rahatsız hastaneye gönderdik' diyorlar."

İşkencenin arttığını kaydeden aileler, endişelerini dile getirerek dayanışma çağrısı yaptı.