17 Mayıs 2024 Cuma

Diyarbakır Barosu'ndan Müzeyyen'in katledilmesine ilişkin açıklama

Diyarbakır Barosu, katledilen Müzeyyen Boylu hakkında basında yer alan yanlış ve eksik bilgilerin giderilmesi amacıyla yaptığı açıklamada, davanın takipçisi olacaklarını duyurdu.
Diyarbakır Barosu'na kayıtlı olan ve Çınar ilçesinde avukatlık yapan Müzeyyen Boylu, bir buçuk yıl önce boşanma davası açtığı Doktor Mesut Issı tarafından katledildi. Müzeyyen'in katledilmesine tepkiler ise devam ediyor. Diyarbakır Barosu katledilen Müzeyyen Boylu hakkında basında yer alan yanlış ve eksik bilgilerin giderilmesi amacıyla basın açıklaması yaptı. Açıklamayı Avukat Aslı Pasinli okudu.
 
Müzeyyen Boylu'nun ailesine ve baro camiasına başsağlığı dileyerek söze başlayan Pasinli, "Bir kez daha kadın meslektaşımız kaybetmenin üzüntüsü ile özellikle kendisine Allah'tan rahmet ailesine sevenlerine ve baromuz camiasına başsağlığı diliyoruz" dedi.
 
Aslı devamında Müzeyyen'in katledilişine ilişkin şunları dile getirdi:
"Diyarbakır Barosu üyesi arkadaşımız Avukat Müzeyyen boylu 19 Mayıs 2019 tarihinde boşanma davası sürerken boşanma dosyasının davalısı Mesut Issı tarafından katledilmiştir. Kadının ve insan haklarının korunması ve kadına yönelik şiddetle mücadele alanında çalışma yürüten biz Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Dayanışma ve Uygulama Merkezi olarak bu gün meslektaşımız arkadaşımız için buradayız. Müzeyyen boylu cinayetine ve devam eden soruşturmaya dair kamuoyunu kısaca bilgilendirme zorunluluğunuz doğmuştur.
 
"Müzeyyen Boylu'nun katledilişi şu şekilde; 08.06.2018 tarihinde fail Mesut ısı ile evlenmiştir bu evlilik süresince sistematik olarak şiddete maruz bırakılmış 16 Şubat 2018 tarihinde evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebiyle Diyarbakır'da boşanma davası açmıştır. Fail başından itibaren boşanmak istememiş müziğini davasından vazgeçirmek için şiddet uygulayarak sürekli tehdit şantaj ve iftiralar da bulunmuştur fail defalarca Müzeyyen'i annesi ile beraber yaşadığı evi basarak boşanmaktan vazgeçirmek için baskı kurmuştur."
 
Aslı soruşturmaya ilişkin ise şunları paylaştı: 
-Boşanma davası devam ederken müşterek iki çocuğun geçici velayeti üzerine verilmiş olmasına rağmen failin çocukları kaçırması üzerine Müzeyyen 6284 sayılı ailenin korunması ve kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair kanun kapsamında 'çocuklarla failin kişisel ilişkinin kaldırılması' ve  'kendisi için de koruma tedbirlerine' başvurulmuştur. Müzeyyen hakkında talebine rağmen sadece 15 gün gibi kısa ihtiyacını karşılamayan ve işlevsiz kalan önleyici Tedbir kararı verilmiştir.
 
-14 Nisan 2019 tarihinde fail Müzeyyen ve annesinin beraber yaşadığı evde tehdit etmiş ve teknikler savunmamıştır. Müzeyyen Bu olay üzerine emniyete giderek, şikayetçi olmuştur.
 
-Cinayetten 13 gün önce yani 6 Mayıs 2019 tarihinde devam eden boşanma davasının duruşması yapılmıştır. Fail boşanmak istemediğini yinelemiştir.
 
-19 Mayıs 2019 tarihinde müşterek çocuğun yılsonu gösterimi çıkışı saat 14.20 sıralarında Diyarbakır ili Kayapınar ilçesi 252. Sokak çocuklarının gözleri önünde katledildi.
 
-Fail hedef gözetmek suretiyle her biri bağımsız nitelikte öldürme kast, isteği ve iradesiyle 11 kurşun yarası ile Müzeyyen'i katletmiştir.
 
-Cinayete müdahale etmek isteyen görgü tanıklarının ifadesine göre, fail Müzeyyen'i vurduktan sonra etrafına yaklaşmaya çalışan insanlara silah doğrultarak 'yaklaşma sana da sıkarım' diye soğukkanlılıkla tehditler savurmuştur.
 
-Cinayettin ardından büyük bir soğukkanlılıkla çocukları da alıp eve gidip elbiselerini değiştirerek emniyete gidip ticari taksi ile saat 15.02'de cinayette kullandığı silahla beraber emniyete gidip teslim olmuştur.
 
Aslı son olarak, katledilen kadınlar arasında hiçbir farkın olmadığını ve davaların takipçisi olacaklarını söyledi.