28 Nisan 2024 Pazar

Diyarbakır Barosu: Bağımlı bir yargının, bağımsız savunucuları olarak susmayacağız

Avukat Sevda Çelik Özbingöl, Kürt yazar Halil Çay ve İlyas Yeşilçayır'ın tutuklanmasına ilişkin açıklama yapan Diyarbakır Barosu, "Bağımlı bir yargının, bağımsız savunucuları olarak, susmayacağız" dedi.

Diyarbakır Barosu, Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve tutuklanan avukat Sevda Çelik Özbingöl, Kürt yazar Halil Çay ve İlyas Yeşilçayır'a ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, "Meslektaşlarımıza isnat edilen suçlama, gerçekle bağdaşmayan gizli tanık beyanı ve KHK ile kapatılan Mezopotamya Hukukçular Derneğine üye olmak gibi hukukla ilgisi olmayan iddialardır. Bunun dışında başka bir iddia bulunmadığı gibi dayanak yapılan delil de yoktur" diye belirtildi.

Hukuka aykırı ve soyut iddialar ile sabahın ilk ışıklarıyla avukatların evlerine baskın yapmak, bürolarını aramak, mesleki belgelerine ve bilgisayarlarına el koymak, 6 gün boyunca gözaltında tutmak ve tutuklamak hukuk ile izah edilemeyeceği vurgulanan açıklamada, "Maksat savunmaya gözdağı vermek, avukatları ve dolaysıyla hak arayıcılarının baskı altına almak ve sindirmektir" diye belirtildi.

Hukuki dayanaktan yoksun olan bu soruşturmanın avukatların mesleki faaliyetlerini hedef aldığı ifade edilen açıklamada, bunun kabul edilemeyeceği kaydedildi.

Diyarbakır Barosu, "Bağımlı bir yargının, bağımsız savunucuları olarak, susmayacağız. Önce avukatları, sonra bütün toplumu özgürleştirinceye kadar hakikati aramaya ve dile getirmeye devam edeceğiz" denildi.