18 Mayıs 2024 Cumartesi

Diyarbakır Adliyesi önünde kadınlardan gözaltı protestosu

Sabah saatlerinde gerçekleşen operasyonu Diyarbakır Adliyesi önünde protesto eden kadınlar, gözaltı sırasında kadınların işkenceye maruz kaldığını duyurdu. Bu saldırıların kendilerini mücadeleden vazgeçiremeyeceğinin altını çizen kadınlar, kadın özgürlük mücadelesini yükselteceklerini kaydetti. 

Diyarbakır'da sabah saatlerinde gerçekleşen operasyon Diyarbakır Adliyesi önünde protesto edildi. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü bahanesiyle yapılan operasyonda 24 kadın gözaltına alındı.

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) ve Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı Bileşenleri'nin adliye önünde yaptığı açıklamaya HDP Milletvekili Remziye Tosun da katıldı. Kürtçe bir konuşma yapan Tosun, gözaltı saldırısını kınadı, kadınların derhal serbest bırakılmasını istedi. 

'GÖZALTI SIRASINDA İŞKENCE GÖRDÜLER'
Basın metnini okuyan ÖHD Eşbaşkanı Özüm Özak, gözaltı sırasında kadınların işkenceye maruz kaldığını öğrendiklerini belirtti. Aynı zamanda hem 24 saatlik getirilen avukat görüş yasağının da özgürlük ve güvenlik hakkı ihlali olduğunun altını çizen Özak, "Siyasal iktidarın kadınların hak ve kazanımlarını hedef aldığı pek çok ildeki 8 Mart eylemlerini engelleme girişiminden ve alanların barikatlarla çevrelemesiyle tescillenmiştir. Bugün yapılan operasyonun toplu gözaltı şeklinde olması ve listenin tamamının kadınlardan oluşması Kürt Kadın mücadelesine verilmek istenen bir gözdağıdır. Daha önce de başta Rosa Kadın Derneği  hedef alınmak üzere gerçekleştirilen 22 Mayıs 2020  ve 5 Nisan 2021 operasyonlarında yapılan toplu gözaltı işlemleri saldırının münferit değil sistematik devlet şiddeti olduğunun ispatıdır" dedi. 

'KADINLARI DEĞİL KATİLLERİ YARGILAYIN'
Bu saldırıların kadın özgürlük mücadelesine ve barışa olan inançlarını daha da güçlendireceğinin altını çizen Özak, "Kadına yönelik şiddetle mücadele edenleri değil, kadınları her gün öldüren, şiddet uygulayan, homofobi ve transfobi uygulayan, nefret ve ayrımcılık suçu işleyen, taciz eden, tecavüz eden, failleri yargılayın" ifadelerini kullandı.