27 Nisan 2024 Cumartesi

Diyar: Kürdistan'da genç kadınlar üzerinden sömürge siyaseti yürütülüyor

ÖGK üyesi Diyar, Kürdistan'a gönderilen asker ve polislerin özel olarak seçildiğini, devletin bu kişiler aracılığıyla genç kadınlar üzerinden sömürge siyaseti yürüttüğünü dile getirdi. İpek Er'e tecavüz ederek, intihara sürükleyen Musa Orhan'ın da bu politikalardan güç aldığını kaydeden Diyar, 1 Haziran'da görülecek İpek Er davasına çağrı yaptı.

Uzman çavuş Musa Orhan, Siirt'te İpek Er'e sistematik tecavüz işkencesini uyguladı, intihara sürükleyerek ölümüne neden oldu. Olay Er'in annesine yazdığı mektupta ortaya çıktı. Kamuoyunda oluşan baskılar sonucu Musa Orhan gözaltına alınıp, tutuklandı ancak kısa bir süre sonra serbest bırakıldı.

Musa Orhan, Kürdistan'da genç kadınlara yönelik bu suçu işleyen ilk asker değil. Devlet asker ve polis eliyle Kürdistan'da genç kadınlar üzerinden sömürge politikası yürütüyor. Bu suçu işleyenler korunuyor, aklanıyor ve cezasızlık politikasıyla ödüllendiriliyor. En bilindik örneği 1993 yılında Derik'te bir kadını 3 kez gözaltına alan ve sistematik tecavüz işkencesinde bulunan Musa Çitil örneği. Çitil, korunduğu gibi rütbeyle de ödüllendirilmişti.

Özgür Genç Kadın (ÖGK) üyesi Hevin Diyar ile Kürdistan'da devletin asker ve polis eliyle uyguladığı sömürge siyasetini konuştuk. Diyar, "Aslında uzun zamandır yürütülen bir süreç; Kürt ve Alevi kadınlar üzerindeki özel savaş politikalarının bir göstergesi. En bilindik örnekleri Gülistan Doku ve İpek Er" dedi.

'CİNS VE ULUSAL BİLİNCE SAHİP KADINLARI AJANLAŞTIRMAYA ÇALIŞIYORLAR'
Kürdistan'da görevlendirilen asker ve polislerin özel seçildiklerine, bekar olmaları kriterleriyle gönderildiğine dikkat çeken Diyar, "Sevgililik ilişkileriyle kadınları ya 'sevgi' gösterisiyle ya da cinsel birliktelikte çekilen videolarla tehdit ediyorlar. Kürt kimliğini inkar ile yok etmeye çalışıyorlar. Cins ve ulusal bilince sahip genç kadınları bu yönlü tehditlerle ajanlaştırmaya çalışıyorlar. Aynı zamanda kadınlara yönelik Gülistan Doku örneğinde olduğu gibi kaybetmeler yaşanıyor. Yine Gülistan'ı arama çalışması sırasında Dersim'in Munzur suyunda birçok kadın cesedine ulaşıldı. Bunlar da kadınlara yönelik katletmelerin örneği olarak karşımıza çıkıyor" ifadelerini kullandı.

Gülistan Doku'nun akıbetinin açıklanması için yürütülen çalışmalarda politik teşhirin yapılmasından dolayı sömürge politikasının görünür olduğunu dile getiren Diyar, "Özellikle Dersim, Van, Mardin gibi bölgelerde bu çok yaygın yürütülen özel bir politika. İpek Er'in maruz kaldığı durum da bunlardan biri. Devletin savaş politikaları dışında kendi erkek egemen yapısını, erkek egemen iktidarını sürdürebilmek için bu devlet mekanizmalarında çalışan kişileri koruma altına alması, kadına yönelik taciz, tecavüz ve kadın katliamlarını arttıran bir boyuttu. Musa Orhan'ın İpek Er'e ilişkin yayınlanan mesajlarından, Gülistan Doku'nun kaybolması başta olmak üzere birçok videoda, mesajda şuna rastlıyoruz; 'bana bir şey olmaz', 'devlet bana bir şey yapmaz'. Asker, polis kimliğine güveniyorlar, 'sen Kürtsün ben askerim, polisim, seni mi korurlar beni mi, sesini çıkarmayacaksın' şeklinde sistematik taciz ve tecavüz ile inkar, imha politikasını yürütüyorlar" ifadelerini kullandı.

'POLİTİK TEŞHİR YÖNTEMİNİ KULLANMALIYIZ'
Diyar, şöyle devam etti: "Bu saldırılara karşı özel olarak ulusal kimliğimize sahip çıkmak, bu kimlik etrafında kadın mücadelesini, Kürt, Alevi kadın mücadelesini büyütmek, bir direniş hattı oluşturmaya ihtiyacımız var. Bu politikalar, erkek egemen faşist devletin politikaları. Buna karşı da günümüzde özellikle Türkiye, Kürdistan bakımından devlet kadının temel hakkı olan İstanbul Sözleşmesi'ne bir saldırı düzenliyor. Erkek egemen faşist devletin temel haklarımıza, hayatlarımıza saldırısına karşı örgütlenmemiz gerek. Özellikle Kürdistan'da yaşanan bu tür durumlarda politik teşhir yöntemi kullanılmalı, kadın dayanışması örgütlenmeli."

İPEK ER DAVASINA KATILIM ÇAĞRISI 
İpek Er'in ölümüne ilişkin Musa Orhan'ın yargılandığı davanın 1 Haziran'da görülecek olan 3. duruşmasına çağrı yapan Diyar, "Biz İpek Er için erkek egemen devlet sisteminin kadınlar üzerinden yürüttüğü savaş politikalarına dur demek, kadın dayanışmasını büyütmek için orada olacağız" diye vurguladı.