4 Mayıs 2024 Cumartesi

DİSK'ten Bakan Selçuk'a mektup: Kıdem gasbı kabul edilemez

DİSK Yönetim Kurulu, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a yazı yazarak, kıdem tazminatı hakkının gasp edilmek istenmesinin kabul edilmez olduğunu belirtti, DİSK'e dönük ayrımcı ve tarafgir uygulamalara son verilmesini istedi.

DİSK Yönetim Kurulu adına Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu ve Genel Sekreter Adnan Serdaroğlu, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a bir yazı yazarak çalışma hayatı ile ilgili konuların Üçlü Danışma Kurulu'da ele alınmasını istedi.

DİSK'in yazısında, "Kıdem tazminatı yanında belirli yaş gruplarının istihdamını esnekleştirecek ve temel haklarını ortadan kaldırabilecek bazı hazırlıkların yürütüldüğünü basına yansıyan çeşitli haberlerden öğreniyoruz. Bu durum kabul edilemez" denildi.

İşçi haklarında ciddi kayıplara yol açan bazı temel ve tartışmalı konuların yasal üçlü sosyal diyalog mekanizmaları dışında enformel bazı toplantılarda ele alındığına dikkat çekilen yazıda, çalışma hayatına ilişkin konuların ele alınması gereken yerin Üçlü Danışma Kurulu olduğu vurgulandı.

DİSK'e dönük ayrımcı ve tarafgir uygulamaların kabul edilemez olduğu vurgulanan yazıda, "Konfederasyonumuz tıpkı diğer işçi sendikaları konfederasyonları gibi çalışma hayatı ile ilgili konuların tarafı ve muhatabıdır. Bu hem 200 bine yakın işçinin bize verdiği yetkiden, hem de Anayasa ve çalışma mevzuatından kaynaklanmaktadır" denildi ve uluslararası sözleşmelere, Anayasaya, diğer ilgili mevzuata ve çalışma hayatında 70 yılı aşkın kökleşmiş teamüllere aykırı tutum izlenmesine son verilmesi istendi.

DİSK'in yazısında milyonlarca çalışanı ilgilendiren salgınla ilgili atılması gereken önemli adımlar olduğunun ve ciddi eksiklikler içeren adımların gözden geçirilmesi gerektiğinin de altı çizildi.

DİSK tarafından yapılan açıklamada, Bakan Selçuk'a yazılan yazı, bilgi için Türk-İş, Hak-İŞ ve TİSK'e de iletildi.