25 Nisan 2024 Perşembe

DİSK'i ziyaret eden Buldan: Asgari ücret vergi dışı bırakılmalı


Bütçe Buluşmaları kapsamında DİSK'i ziyaret eden HDP Eş Genel Başkanı Buldan, asgari ücretin vergi dışı bırakılması talebini her ortamda ve görüşmede ifade edeceklerini kaydetti. DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu da en temel taleplerinin asgari ücretin vergi dışı bırakılması olduğunu vurguladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın da yer aldığı heyet, Bütçe Buluşmaları kapsamında Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonunu (DİSK) ziyaret etti.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile görüşen Buldan, "HDP olarak bütçe aşamasında asgari ücret meselesinin önemli olduğunu düşünüyoruz. Asgari ücretin vergi dışı bırakılması talebimizi her gittiğimiz ortamda ve görüşmede ifade etmeye çalışacağız. Bugün asgari ücret Türkiye'de yoksul kesim başta olmak üzere işçinin, emekçinin hayatını olumsuz etkiliyor. Biz asgari ücretin vergi dışı bırakılması ve 5 bin TL olması yönündeki teklifimizi hem Genel Kuruldaki bütçe görüşmelerinde hem de yaptığımız bu görüşmelerde dile getireceğiz. Hükümete de bu taleplerimizi ileteceğiz. Sizin de bu konudaki görüşlerinizi iletmek isteriz. Asgari ücret 12 Eylül öncesinde 'toplumsal ücret' olarak ifade edilirdi. Bugün yine aynı noktaya gelmesinin gerektiğini düşünüyoruz. Asgari ücret sadece bir işçiyi değil milyonları ilgilendiren bir mesele olduğu için 'toplumsal ücret' olarak ifade edilmelidir" dedi. 

'İŞÇİNİN İTİRAZ ETME HAKKININ ÖNÜNDEKİ ENGEL KALDIRILMALI'
Sendikalaşma ve örgütlenme önündeki engellerin kaldırılması yönünde görüşmelerin olacağını belirten Buldan, işçinin boykot ve itiraz etme hakkının önündeki engellerin tümüyle kaldırılması gerektiğini kaydetti. Buldan, "Bugün çok karşılaştığımız bir durum zamlar. Elektriğe, doğalgaza, suya zam geldi, gelmeye de devam ediyor. Suyun, doğalgazın ve elektriğin, bu temel maddelerin bir kısmının ücretsiz olarak halka teslim edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda arkadaşlarımızın Plan Bütçe Görüşmeleri döneminde görüş ve düşünceleri yansıyacaktır" ifadelerini kullandı.

Yoksulluğun gittikçe derinleştiğini ve yandaş şirketleri koruyan bir hükümetle karşı karşıya olduklarını söyleyen Buldan, şöyle devam etti: "Türkiye'nin tamamını düşünen bir zihniyet yok. Türkiye'deki işçiyi, esnafı, emekçiyi, kadını düşünen bir yerden yaklaşılmadığı için biz HDP olarak bu konulardaki düşüncelerimizi paylaşmak için buradayız."

ÇERKEZOĞLU: ASGARİ ÜCRETİN VERGİ DIŞI BIRAKILMASI TEMEL TALEBİMİZ
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da Türkiye'nin pandemiye normal koşullarda yakalanmadığını hatırlattı. "İktidarın her zaman politikaları bir avuç yandaşı korumak üzerinde şekilleniyor" diyen Çerkezoğlu, şu ifadeleri kullandı: "Türkiye pandemi sürecinde yurttaşlarına en az destek veren iki ülkeden biri. Kadın ve genç işsizliği korkutucu boyutlarda. Korkunç boyutlarda gelir kaybı yaşıyoruz. Böyle bir dönemde Meclis açıldı ve bütçe görüşülecek. Aralık'ta asgari ücret belirlenecek. Türkiye'de yaşanan bu tabloya nefes aldıracak küçük de olsa bir takım acil talepler üzerinden biz de acil bir kampanya başlattık. 1 Ekim günü burada kampanyamızı başlattık. Bütün Türkiye'de bu süreci örgütlemeye başlıyoruz. Asgari ücretle ilgili Meclis'te sizi ziyaret etmiştik, asgari ücretin vergi dışı bırakılması temel talebimiz. Bu talebimiz daha yakıcı bir hale geldi."

Dünyanın en adaletsiz vergi sistemlerinden birinin Türkiye'de olduğunun altını çizen Çerkezoğlu, "Dolaylı vergiler ve ücretten alınan vergiler bu adaletsizliği oluşturuyor. Ücretler giderek geriliyor. Türkiye'de 13 milyon emekli var ve ücretleri son derece kısıtlı. En düşük emekli ücretinin en az asgari ücret düzeyine çıkarılmasını istiyoruz. Elektrik, su ve doğalgaz gibi temel tüketim maddeleri bir diğer gündem maddemiz. Her ay hepimizin evine 4 fatura geliyor ve bunların bir kısmının ücretsiz olması ve vergi kesintilerinin yapılması temel taleplerimizden biri" diye konuştu.