17 Mayıs 2024 Cuma

DİSK zam ve vergi adaletsizliğine karşı sokağa çıkıyor

DİSK, "İnsanca yaşanacak bir ücret ve vergide adalet" talebiyle kampanya başlattı. Kampanyanın startının verildiği eylemde konuşan DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, "Yapacak çok işimiz, yürüyecek çok yolumuz var. Tüm işçileri mücadeleye güç vermeye çağırıyoruz" dedi.
 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) "İnsanca yaşanacak bir ücret ve vergide adalet" başlattığı kampanyanın startının verdi. İstanbul Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü önünde yapılan açıklamaya ESP Parti Meclisi üyesi Mustafa Naci Toper de katıldı.

Eskişehir'de metal işçileri ve sendika üyelerine yönelik yapılan saldırıyı kınayarak konuşmasına başlayan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, emeği için mücadele eden işçi sınıfına selam gönderdi.

Ülkeyi yönetenlerin "kriz yok yaşanan psikolojiktir" dediğini hatırlatan Çerkezoğlu, "17 yıldır ülkeyi yönetenlerin tercihlerinin sonucu olarak 1 yılı aşkın süredir derin bir ekonomik kriz içerisindedir. Krizin sonucunu, işsizlik, pahalılık, her gün daha da azalan ücretlerimizle yaşıyoruz. Bu ülkeyi yönetenler krizin faturasını işçiye ve halka kesmeye çalışıyorlar" dedi.

Ülkede 4 gençten birinin işsiz, büyük kentlerde ise 3 kadından birinin işsiz olduğuna işaret eden Çerkezoğlu, durumun "ekonomik veri" olmaktan öte ülkenin geleceğini tehdit ettiğine dikkat çekti.

'GELİR DAĞILIMI ADALETSİZLİĞİ, TARİHİ REKORUNU KIRDI'
İktidarın var olan işçi haklarına saldırdığını dile getiren Çerkezoğlu konuşmasında şunları belirtti: "Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile, kuşa dönmüş ücretlerimize yeni bir vergi getirmeye çalışıyorlar. Gelir dağılımı adaletsizliği tarihi rekorlarını kırıyor. En zengin yüzde 20'nin geliri, yüzde 80'in onlarca katı. Yüzde 1 ise milli gelirinin 4'te birini alıyor. Türkiye'de gelir dağılımı eşitliğinde, sokaklarda emekçilerin direnişinde sahne olan Şili'den sonra 3. sırada. Bütün bunlar karşısında, iktidar yeni ekonomik program adı altında açıkladığında 2 şey söylüyor, ücret düşüreceğiz vergi artıracağız."

'BAKANIN AÇIKLADIĞI PROGRAM IMF'NİN SÖZLERİDİR'
"IMF defterini kapattık" diyenlerin, IMF'nin direktifleriyle ücretleri düşürmenin yolunu aradığını vurgulayan Çerkezoğlu, "IMF heyeti eylül ayında geldi ve 23 Eylül'de Türkiye raporu açıklandı. Raporda, Türkiye'de ücretler artık gerçekleşen enflasyonla değil, hükümetin tahmin ettiği enflasyon üzerinden arttırılmalı diyor. 30 eylül günü bakanın açıkladığı programda IMF'nin sözlerini görüyoruz. Asgari ücret başta olmak üzere hedeflenen enflasyon üzerinden hesaplayacağız diyor. Hedeflerini tutturamamakta başaralı olan iktidar, kendi ücretlerini dayatıyor. Bunun anlamı, ben ne kadar yükseltirsem o kadardır. 2020 hedefi yüzde 8, evlerimize gelen fatura yüzde 8 değil yüzde 50 zamlandı. Çarşıya gittiğimizde aldığımız gıda ürünleri yüzde 40 zamlandı. Şunu söylüyorlar, bu ülkenin bütün değerlerini üretenlere, düşük ücret politikası uygulayacağım diyorlar" diye belirtti.

'VERGİLERLE YÜKÜ ARTTIRMAYI AKLINIZDAN BİLE GEÇİRMEYİN'
İktidarın "vergiyi tabana yayacağız" dediğini de hatırlatan Çerkezoğlu, devletin topladığı vergilerin 4'te 3'ünü halkın ödediğini söyledi ve ekledi: "Her şeyde, vergi ödüyoruz. Türkiye vergi adaletsizliğinde en adaletsiz ülkelerden biri, vergiyi tabana deil, tavana yayın. Az kazanandan az, çok kazanan çok, sermayenin vergiye tabi tutulduğu adaletli sistem istiyoruz. Yeni vergilerle yükü arttırmayı aklınızdan bile geçirmeyin, hükümeti uyarıyoruz."

'TÜRKİYE'NİN UCUZ EMEK CENNETİ OLMASIYLA ÖVÜNÜYORLAR'
Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın dün yaptığı açıklamaya dikkat çeken Çerkezoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: "Dünya bankasının iş yapma kolaylığı endeksinde 43'den 33'e yükselmişiz. Patronlara iş yapma kolaylığı, daha az kural, daha az hukuk daha fazla emek sömürü, daha fazla işçinin hakkının gasp edildiği bir süreç. Utanmadan sıkılmadan, Türkiye'nin ucuz emek cenneti olmasından övünüyorlar."

'İNSANCA ASGARİ ÜCRETTE KARARLIYIZ'
Aralık ayında asgari ücretin belirleneceğini hatırlatan Çerkezoğlu, "İktidar en büyük toplumsal sözleşmeyi yüzde 8 enflasyon üzerinden artıracağını ilan etti bile. Asgari ücret, ülkenin yüzde 70'inin aldığı ücrettir. Ülkede emeğiyle geçinden herkesin yaşam koşullarını belirler. İnsanca asgari ücret mücadelesini omuz omuza büyütmeye kararlıyız. Kamuda taşeron balasıyla çalışan arkadaşlarımız sözde kadrolu oldular. 2 yılı aşkın süredir, 4+4 ücret zammına hapsedildiler. 900 bin arkadaşımızın toplu pazarlık süreci başlayacak, bu mücadele bizim için önemli köşe taşı olacak" diye kaydetti.

En demokratik eylemlerin engellendiği süreçte, emeğe hep birlikte sahip çıkacağız diyen Çerkezoğlu, "DİSK olarak her yerde olacağız. Türkiye işçi sınıfı mücadele eden kırmızı gömleklileri görecek. Koşullar ne olursa olsun, mücadelemiz engellenmeye çalışılsa da bizler biliyoruz ki mücadelemiz emeğin mücadelesidir" dedi.

Açıklama, "Direne, direne kazacağız" ve "İnadına sendika inadına DİSK" sloganlarıyla son buldu.