18 Nisan 2024 Perşembe

DİSK: Yangınları söndürmek devletin asli görevidir

Orman yangınlarına ilişkin açıklama yapan DİSK, halkın sorularına yanıt vermek, yangın, sel, deprem, salgın hastalık gibi afetlere karşı daha fazla kaynak ayrılarak önlem almak, ormanlardaki madenciliği ve yapılaşmayı durdurmak, halkın yaralarını sarmanın, asli olarak ülkeyi yönetenlerin sorumluluğunda olduğunu belirtti.

DİSK Yönetim Kurulu adına Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, orman yangınlarıyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Çerkezoğlu, "Felaket üzerine felaket yaşıyoruz. Ekonomik kriz, salgın, deprem, sel baskınları derken şimdi de ülkemiz yanıyor. Orman yangınlarıyla doğamız, geleceğimiz, yurdumuz kül oluyor. İnsanlar, hayvanlar, köyler yok oluyor, canımız yanıyor" dedi.

40 yıldır devam eden, AKP iktidarı döneminde hız kazanan neoliberal politikaların, özelleştirmelerin, piyasacı anlayışın insanı, doğayı, yaşamı ve memleketi korumaktaki yetersizliklerine, yarattığı enkaza tanıklık ettiklerini belirten Çerkezoğlu, "Neredeyse bir haftadır devam eden orman yangınları rantçı, piyasacı bir anlayışın ülkemiz ve geleceğimiz için en hakiki 'beka' sorunu olduğunu bizlere bir kez daha gösterdi. Dünyada Covid-19 salgınının yaralarını sarmaya yönelik nakdi desteklerde en alt sıralarda olan, iktidarın halka destek vermek yerine sermaye teşvik dağıtmayı tercih ettiği ülkemizde, ormanlar yanarken de aynı tercihlerin yakıcı sonuçlarını gördük" diye kaydetti.

Orman yangınları bir haftada söndürülemezken halkın çığlık çığlığa sorduğu hiçbir soru ülkeyi yönetenlerce yanıtlanmadığını ifade eden Çerkezoğlu, yanıt bekleyen şu soruları sordu:

YANIT BEKLEYEN SORULAR
🔹Ülkeyi yönetenlerin yurtdışı gezilerine onlarca özel uçakla gittiği, lüks uçak filolarının iktidarın hizmetine sunulduğu, insansız hava aracı üretmekle övünen, aya gitme projeleri ilan edilen bir ülkede, yangın söndürme uçağı olmamasının açıklaması nedir?
🔹Orman Bakanlığı tarafından çürümeye terk edilen Türk Hava Kurumu uçakları yerine dışarıdan uçak kiralama ısrarının nedeni, kendi uçağını çürütüp dışarından uçak kiralama motivasyonunun gerekçesi nedir?
🔹Böylesi bir afet anında bile, partizanlık yapmanın, yerel yönetimlerle diyalog kurmaktan kaçınmanın, 'ormanların korunması ve yangınlarla mücadeleye ilişkin belediyelerin sorumlu olduğu' gibi gerçek dışı bir beyanda bulunurken bile belediyelerle işbirliğine gitmemenin, hatta Belediye'nin yangına müdahalesini 'güvenli bölge' gerekçesiyle engellemenin bir izahı var mıdır?
🔹Bilim insanları iklim krizi nedeniyle, sıcaklıkların ve yangınları arttıracağına dikkat çekmiş iken, ekstra önlem neden alınmamış, yangınla mücadeleye daha fazla kaynak ayrılmamıştır?
🔹Orman muhafaza memurları ve orman işçileri başta olmak üzere personel yetersizliğine dair uyarılara neden kulaklar tıkanmıştır?
🔹Yangınlardan sonra verilen sözlere ve Anayasa'nın 169'uncu maddesine aykırı olarak, daha önce yanan ormanlara neden yapılaşma izni verilmiş, küllerin üzerine lüks otellerin yükselmesine göz yumulmuştur?
🔹Herhangi bir demokratik hak arama eyleminde hızla organize olan ve çoğunlukla hakkın kullanımını engelleyen devletin çeşitli zor aygıtlarının, yangına müdahaledeki gecikmelerinin ve yetersizliklerinin nedeni nedir?
🔹Yurttaşlar canını, malını ve ormanlarını korumak için canhıraş mücadele ederken, orman yangınlarının olduğu bölgelere neden yüzlerce araçtan oluşan konvoylarla gidilerek trafik kilitlenmiş, miting kürsülerinden ve otobüslerden ne gerekçeyle çay atılmıştır?
🔹Orman alanlarının imara açılmayacağına dair sözler yine çiğnenecek midir? Yanan orman ve tarım alanlarının madenlere tahsisine son verilecek midir?
🔹Halkın haber alma hakkını kısıtlamanın, yangına dair haberleri RTÜK aracılığıyla engelleme girişimlerinin yangını söndürmeye katkısı nedir?

HALKIN YARALARINI SARMAK DEVLETİN GÖREVİ
Halkın sorularına yanıt vermek, yangın, sel, deprem, salgın hastalık gibi afetlere karşı daha fazla kaynak ayrılarak önlem almak, ormanlardaki madenciliği ve yapılaşmayı durdurmak, halkın yaralarını sarmanın, asli olarak ülkeyi yönetenlerin sorumluluğunda olduğunun altını çizen Çerkezoğlu, "DİSK Yönetim Kurulu hem afetlere karşı mücadelenin güçlendirilmesi hem de afetlerin yarattığı yıkıma karşı halkın sorunlarına çözüm üretilebilmesi ve sendikalarımız arasındaki bilgi akışının hızlandırılması açısından, DİSK Bölge Temsilciliklerimizin inisiyatifinde 'Afet Koordinasyonları' oluşturulmasına karar vermiştir. DİSK Yönetim Kurulu 6 Ağustos 2021 Cuma günü Muğla, Bodrum, Milas ve Marmaris'te olacak, bölgedeki üyelerimizle ve yangından zarar gören halkımızla dayanışmanın büyütülmesi için gerekli adımları atacaktır" dedi.

KAMPANYA BAŞLATACAĞIZ
DİSK'in konuyla ilgili olarak Avrupa sendikalarıyla da koordinasyon içinde olduğunu söyleyen Çerkezoğlu, "Yunanistan ve İtalya'da devam eden orman yangınları için belediye, sağlık, itfaiye ve ormancılık sendikalarıyla düzenli iletişim halindeyiz. Genel-İş ve Dev Sağlık-İş sendikalarımızın üye olduğu Avrupa Kamu Hizmetleri Federasyonu (EPSU) yangınlarda görev yapan emekçiler ve zarar gören halk ile dayanışma için bir kampanya başlatacaktır. Dayanışmayı büyütmek kadar sorumluluğunu yerine getirmeyenlerden hesap sormak da boynumuzun borcudur. Özelleştirmelerle, sermaye yanlısı politikalarla talan edilen, insanı ve yaşamı koruyan tüm kuralları çiğnenen, tüm kurumları enkaza dönen bu ülkeyi emek ile, akıl ile, bilim ile küllerinden yeniden var edeceğiz" ifadelerini kullandı.