21 Mayıs 2024 Salı

DİSK: Unutmadık, unutmayacağız

DİSK Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Sivas'ın ateşi 27 yıldır sönmedi, yarası kapanmadı" diyerek, Madımak'ta katledilenleri andı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yönetim kurulu adına Sivas Madımak katliamının 27. yıldönümü dolayısıyla açıklama yaptı.

"Sivas katliamı kanayan bir yara olarak duruyor" diyen Çerkezoğlu, katliamı kınadı ve katledilenleri andı.

Madımak'ta 35 kişinin yakılarak katledildiğini hatırlatan Çerkezoğlu, katliamın planlı bir organizasyonla yapıldığını söyledi.

Çerkezoğlu, şunları söyledi: "Kendinden olmayana, farklı olana, 'öteki' sayılana karşı tam bir tahammülsüzlük ve yok etme histerileriyle dolu olan bu gerici oluşumların ilk 'çıkarması' değildi Madımak. 80 öncesi yine Sivas, Çorum, Malatya ve Kahramanmaraş'ta onlarca insanımız, kadın, çocuk denilmeden vahşice katledilmişlerdi.

"Devletin 'derinlerinden' üretilen politikalarla birleştirilen ırkçı-gericiliğin tek hedefi kuşkusuz Aleviler değildi. Geçmişe baktığımızda, 12 Eylül'e giden yolda Türkiye, faşizmin ve gericiliğin yoğun bir saldırısıyla karşı karşıya kaldı. İçlerinde Kurucu Genel Başkanımız Kemal Türkler'in de olduğu bütün ilerici, demokrat insanlara, aydınlara, gazetecilere, işçilere, öğrencilere, öğretim üyelerine karşı cinayet ve katliamlar düzenlendi; Kahramanmaraş'ta, Çorum'da, Malatya'da  gerici ayaklanmalar çıkarıldı, mezhep ayrılıkları körüklendi. Yüzlerce insan öldürüldü, binlercesi yaralandı, sakat bırakıldı."

Madımak katliamının, toplumsal tüm kesimlere yönelik saldırılardan bağımsız tutulamayacağını ifade eden Çerkezoğlu, "Ve geçmişte ülkemizin aydınlık geleceğini karartan bütün tertipçilerinin cezalandırılmaları şöyle dursun, 'kahraman' ilan edildiklerine, makamlar ve payeler verilerek mevkilerinin yükseltildiğine içimiz yanarak tanıklık ediyoruz" dedi. 

Sivas katliamının hala toplumun vicdanında kanayan bir yara olduğunu ve Sivas'ın ateşinin 27 yıldır sönmediğini vurgulayan Çerkezoğlu, şöyle devam etti: "

SİVAS'IN ATEŞİ SÖNMEDİ...
"Sivas'ın ateşi sönmedi çünkü olayın gerçek yönlendiricileri yargı karşısına çıkarılmadı. Sivas'ın ateşi sönmedi çünkü Madımak'ın yakılmasına göz göre göre müdahale etmeyenler, ettirmeyenler yargı karşısına çıkarılmadı. Sivas'ın ateşi sönmedi çünkü faillerinin bir bölümü de "zaman aşımı" ile ceza almaktan kurtarıldı.Sivas'ın ateşi sönmedi çünkü insanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı mümkün değil iken, bu yargı kararı ülkeyi yönetenler tarafından "hayırlı olsun" denilerek karşılandı. Sivas'ın ateşi sönmedi çünkü laikliğin ve demokrasinin üzerine yükselmiş bir cumhuriyeti bu topraklarda var etme borcumuz sürüyor."

"Tüm acılarımıza karşın inançlarımızı, düşüncelerimizi özgürce dile getirebileceğimiz bir dünya yaratmanın umudunu büyütüyoruz" diyen DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, katledilenleri mücadelelerinde yaşatacaklarını söyledi.