18 Mayıs 2024 Cumartesi

DİSK: Sağlıklı, güvenceli ve insanca bir yaşam için bildiğimiz yoldan yürüyoruz

15-16 Haziran büyük işçi direnişinin yıldönümünde İzmit'te bulunan Sabri Yalım Parkı'nda eylem yapan DİSK, "Sağlıklı, güvenceli ve insanca bir yaşam için bildiğimiz yoldan yürüyoruz" dedi.

DİSK, 15-16 Haziran büyük işçi direnişinin yıldönümü nedeniyle DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve DİSK Yönetim Kurulu üyelerinin de katılımıyla İzmit'te bulunan Sabri Yalım Parkı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

"Sağlıklı, güvenceli ve insanca bir yaşam için bildiğimiz yoldan yürüyoruz" pankartının açıldığı eylemde "Bildiğimiz yoldan yürüyoruz" ve "Yaşasın 15-16 Haziran direnişimiz" sloganları atıldı.

Büyük işçi direnişinin 51. yıldönümünde olduklarını söyleyen DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Türkiye işçi sınıfı sermayeye karşı büyük bir mücadele sergiledi" dedi.

15-16 Haziran'ın kendileri için tarihten kalan bir gün olmadığının altını çizen Çerkezoğlu, "15-16 Haziran bütün güncelliğiyle bugün de işçi sınıfının ve DİSK'in mücadelesini aydınlatmaya devam ediyor. Aldığımız derslerle DİSK'liler, işçi sınıfı yeni bir yol açmak için mücadeleyi sürdürmeye ve büyütmeye devam ediyor. O yüzden sağlıklı, güvenceli bir yaşam için bildiğimiz yoldan yürüyoruz diyoruz. Bizden öncekilerin açtığı yoldan bildiğimiz yoldan yürüyoruz" ifadelerini kullandı.

İşçi sınıfının zor bir dönemden geçtiğini vurgulayan Çerkezoğlu, "Başta işçi sınıfı başta olmak üzere halkımız yaşam mücadelesi verirken az sayıda para ve iktidar sahibi servetlerinin küçücük kısmından bile vazgeçmiyorlar" dedi.

'DUR DEMENİN ZAMANI'
Salgın koşullarında dahi ekmek mücadelesi vermeye devam edeceklerini söyleyen Çerkezoğlu, insanca yaşayacakları ve emeklerinin karşılığını alacakları bir ülkeyi kendi ellerinde kuracaklarının ifade etti. "15-16 Haziran işçi ile sendika arasındaki güvenin de simgesidir" diyen Çerkezoğlu, "15-16 Haziran'da Türkiye işçi sınıfı masaya vurarak, 'artık yeter' demiştir. Bugün de işçi sınıfı 'artık dur' demenin zamanı gelmiştir" diye belirtti.

'İŞSİZLİK FONU İŞÇİLERE AYRILMALI'
Çerkezoğlu, içinden geçilen zor durumdan çıkış için işçi sınıfının taleplerini ise şu şekilde sıraladı:

🔹Pandeminin bütün etkileri sürdüğü sürece işten çıkarma yasağı bütün istisnaları kaldırılarak devam etmeli. Kod 29 ve ücretsiz izin zulmüne son verilmelidir.
🔹Asgari ücret üstündeki bütün vergi ve kesintiler yükleri sıfırlanmalı. Adil bir vergi sistemi getirilmelidir.
🔹İşsizlik fonu kaynakları işçilere ve işsizlere verilmeli. İşverenlere verilen paylar kesilmelidir.
🔹Kaynaklar doğa katili projelere, Kanal İstanbul'a değil, pandemi de işini kaybedenlere harcanmalıdır.
🔹Örgütlenme, toplu sözleşme, grev önündeki bütün engeller kaldırılmalıdır.