19 Mayıs 2024 Pazar

DİSK: Kod 29 uygulamasına son verilsin

DİSK, Covid-19 pandemisinin birinci yılında işçi ve emekçilere yönelik uygulamalara dair rapor yayınladı. Kısa çalışma ödeneği kapsamının genişletilmesi gerektiği belirtilen raporda, işten çıkarma yasağının istisnaları denilerek işten atmaların önü açılan Kod 29 uygulamasının kaldırılması istendi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Covid-19 pandemisinin birinci yılında rapor yayınladı. Taleplerin yer aldığı raporda, salgının bir yıl içinde halkın sağlığı üzerinde büyük bir yıkım yarattığına dikkat çekildi.

"Covid-19 salgının birinci yılında DİSK'in değerlendirmeleri ve yol haritası" başlıklı raporda, 29 bin kişinin Covid-19 salgınında yaşamını yitirdiği belirtildi, "Aşıya erişim konusunda dünya çapında büyük bir eşitsizlik yaşanıyor. Ülkemizde aşılama programı büyük aksamalarla yüz yüze. Aşılamada açıklanan hedeflerin henüz çok uzağındayız" denildi.

Salgının emek sömürüsünü arttırdığı, küçük esnafın büyük bir ekonomik yıkım içinde olduğu ifade edilen raporda şu ifadelere yer verildi: "AKP hükümeti maalesef birçok emek ve meslek örgütü ile birlikte dile getirdiğimiz talepler doğrultusunda gerekli adımları atmadı. Oysa dünyada Covid-19'un yarattığı sosyal ve ekonomik tahribata karşı neredeyse tüm ülkelerde çeşitli sosyal ve ekonomik destekler uygulanıyor. Hükümet salgına karşı etkin sosyal politikalar üretmedi. Anayasa'nın sosyal devlet ilkesinin gereğini yerine getirmekten kaçındı."

Salgınla mücadelede yapılan yanlışlar ve eksiklerin yanı sıra önerilerin yer aldığı raporda, "Halk Sağlığına İlişkin Önlemler", "İş ve Gelir Güvencesi", "Çalışma Yaşamına İlişkin Öneriler", "Kamucu ve Toplumcu Ekonomi Politikaları", "Covid-19 ve Toplumsal Cinsiyet Politikaları", "Covid-19 Sonrası Yeni Bir Toplumsal Düzen İhtiyacı" başlıkları yer alıyor.

Raporda şu taleplere yer verildi: "Kısa çalışma ödeneği kapsamı genişletilerek sürdürülmeli. İşten çıkarma yasağı, ücretsiz izin uygulaması ve istisnaları kaldırılarak devam etmeli. İşten çıkarma yasağı sırasında işçilere nakdi ücret desteği değil kısa çalışma ödeneği verilmeli. Salgında iş ve gelir kaybına uğrayan çalışanlara ve hanelere asgari gelir desteği sağlanmalı. Asgari ücretin brütü net ödenmeli. İşe gitmek zorunda olan tüm çalışanlar öncelikle ve hızla aşılanmalıdır."