19 Mayıs 2024 Pazar

DİSK İzmir şubeleri, 8 Mart'ı kutladı

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutlayan DİSK İzmir Şubeleri, kadınların istihdamdan el çektirildiğini kaydetti. Eylemde, kadın işçiler taleplerini sıraladı. 

DİSK İzmir Şubeleri, Konak Eski Sümerbank önünde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutladı. 

Basın metnini okuyan DİSK 8 No'lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin, her gün 4 kadın katledilirken iktidarın kadınların kazanılmış haklarına saldırdığını kaydetti. Kadın katillerinin cezasızlık politikasıyla ödüllendirildiğini belirten Gümüştekin, yaşamak için özsavunma hakkını kullanan kadınların ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarına çarptırıldığını söyledi. 

Pandemi sürecinde kadınların iktidarın istediği gibi istihdamdan el çektirildiğini ifade eden Gümüştekin, "Yapılan verilere göre; kadın istihdamı son bir yılda 571 bin kişi azalmıştır, kadın işgücü son bir yılda yüzde 8,2 azaldı, geniş tanımlı kadın işsizliği yüzde 37,7. Covid-19 etkisi ile geniş tanımlı kadın işsizliği yüzde 43. Covid-19 döneminde kadınların aylık ortalama iş kaybı 1 milyon 484 bindir. Kadınlar Covid-19'un yarattığı iş ve gelir kaybından erkeklerden daha fazla etkilenmiştir. Son bir yılda kadın iş gücü yüzde 8,2 oranında, istihdam edilen kadınların sayısı yüzde 6,5 oranında azalmıştır" dedi. 

Kadın erkek arasındaki eşitsizliğin derinleştiğini ve bu süreçte kadınların iş bulma ümidinin kaybolduğunun altını çizen Gümüştekin, şu talepleri sıraladı:

"Siyasi iktidar, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Yasayı etkin bir şekilde uygulamaya başlayarak kadın bedeninden elini çekmelidir. 
Kadınlar, çocuklar ve LGBTİ+ bireylere yönelik her türlü ayrımcılık ve şiddeti önlemek için düzenlemeler yapılmalıdır. 
Çalışma hayatına yönelik her türlü ayrımcılıktan vazgeçilmelidir. 
Kadınlara sendikalı, güvenceli ve düzenli iş imkanı yaratılmalı, esnek çalışmaya ve ücret eşitsizliğine son verilmelidir. 
Yetki ve karar mekanizmalarına kadınlar dahil edilerek eşit temsiliyet hayata geçirilmelidir. 
Kadın istihdamının önüne engel olarak çıkan çocuk, hasta ve yaşlı bakımı için kreşler, etütler, yaşlı ve hasta bakım evleri çalışan kadınlara ücretsiz olarak verilmelidir. 
8 Mart tüm kadınlar için ücretli izin günü sayılmalıdır."