6 Mayıs 2024 Pazartesi

DİSK: İşçileri ve ailelerini gözden çıkararak salgınla mücadele olmaz

En az 172 üyelerinin karantinada olduğunu söyleyen DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, işçileri ve ailelerini Covid-19'dan koruyacak önlemleri yineledi.

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, basın emekçileriyle yaptığı çevrimiçi toplantıda bir araya geldi. İşçilerin salgından korunması için alınması gereken tedbirleri ve taleplerini yineleyen Çerkezoğlu, "Salgınla mücadele tıbbi olduğu kadar sosyal bir mücadeleyi de gerektiriyor" dedi.

Türkiye'de ve dünyada milyonlarca çalışanın gelirini kaybettiğini belirten Çerkezoğlu, "Türkiye tarihinin en büyük işsizlik felaketi ile yüz yüzeyiz" açıklamasında bulundu.

İktidarın, emekçilerin taleplerini dikkat almaya çağıran Çerkezoğlu, DİSK'in daha önce açıkladığı talepleri yineledi:

İşten çıkarmalar yasaklanmalı
Zorunlu mal ve hizmet üretimi dışında ücretli izin uygulanmalı
Tüm çalışanların gelirleri güvence altına alınmalı
İşsizlik sigortası ödeneğinden yararlanma koşulları kolaylaştırılmalı
Fatura ve kredi borçları ertelenmeli
En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine yükseltilmeli

'EN AZ 172 ÜYEMİZ KARANTİNADA'
DİSK'e bağlı sendikalara üye en az 172 işçinin Covid-19 şüphesiyle karantinada olduğunu belirten Çerkezoğlu, örgütlü oldukları işyerlerinde Covid-19 vakası görünmesinin ardından çalışmaktan kaçınma haklarını kullandıklarını ve ücretsiz izin uygulamasını reddediklerini aktardı. DİSK üyelerinin belediyeler ve hizmet işkolu gibi zorunlu ve temel işkollarında çalıştığını belirten Çerkezoğlu, kadrolu veya şirket işçileri arasındaki ayrımında önüne geçmeye çalıştıklarını, taleplerinin tüm işçileri kapsadığını dile getirdi.

Hükümetin tedbirler konusunda geç kaldığını ve halen eksik tedbirler aldığını söyleyen Çerkezoğlu, çalışmaya zorlanan milyonlarca işçinin hastalığı topluma ve ailelerine taşıma riskinin yüksek olduğuna dikkat çekti. 20 yaş altına uygulanan sokağa çıkma yasağının bir gün sonra 18-20 yaş aralığındaki işçileri için kaldırıldığını hatırlatan Çerkezoğlu, "Oysa bu genç işçilere üç ay boyunca sağlanacak asgari ücret desteğinin toplamı 5,6 milyar TL'dir. Ülkeyi yönetenler 811 bin gence 5,6 milyar TL ödemek yerine onları ölüme gönderiyorlar. Bu ülkenin, genç işçileri salgına karşı korumak için ayıracağı 5-6 milyar lirası yok mu?" dedi.

Bilimin salgınla mücadele için "Evde Kal" çağrısı yaptığını ancak hükümetin "evde kalmak" için gerekli adımları atmadığını söyleyen Çerkezoğlu, "Bilim evde kalın diyor. Evde kalmanın yegâne yolu zorunlu ve acil işler dışındaki işleri durdurmak ve işten çıkarmaları yasaklamaktır" diye vurguladı.

İşçilerin "çalışmaktan kaçınma hakkı"nın olduğunu hatırlatan Çerkezoğlu, "DİSK ve DİSK'e bağlı sendikalar bu hakkın kullanımı için gerekli hazırlıkları yapmıştır ve pozitif vaka tespit edilen işyerlerinden başlayarak bu hakkın kullanımını hayata geçirmeye devam edecektir" diye belirtti.

ACİL ADIM ATILMASI GEREKEN TALEPLER
Çerkezoğlu acil adım atılması gereken talepleri bir kez daha sıraladı:
Zorunlu ve acil işler dışında mal ve hizmet üretimi salgın süresince durdurulmalı ve yurttaşların böylece evde kalması sağlanmalıdır.
İşten çıkarmalar yasaklanmalı ve tüm çalışanların geliri güvence altına alınmalıdır. Halen işten çıkarılan işçilerin işsizlik sigortasından koşulsuz yaralanması sağlanmalı. İşlerin durmasıyla gelir kaybına uğrayan işçilere kısa çalışma ödeneğinden koşulsuz destek sağlanmalıdır.
Başta büyük kentler olmak üzere etkili bir karantina uygulanmalı
Karantina ve sokağa çıkma yasakları nedeniyle işini ve gelirini kaybedenlerinin kendilerinin ve ailelerinin geçimi devlet tarafından sağlanmalıdır.
Karantina sürecinde kadına yönelik artan şiddete karşı İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasa etkin bir biçimde uygulanmalıdır.
Hanelerin temel tüketim faturaları ve borçları ertelenmelidir.
En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine yükseltilmelidir.