16 Mayıs 2024 Perşembe

DİSK: Gerçekleri açıkla, ekmeğimizle oynama

TÜİK önünde bir araya gelen DİSK, açıklanan enflasyon oranlarının gerçeği yansıtmadığını ifade ederek, TÜİK'i halka yalan söylemekten vazgeçmeye çağırdı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Ankara'da bulunan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) önünde toplanarak, açıklanan 6 aylık enflasyon oranına tepki gösterdi. "Gerçekleri açıkla, ekmeğimizle oynama" pankartı açılan eyleme, DİSK'e bağlı pek çok sendikadan temsilciler katıldı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, TÜİK'i milyonların ekmeğiyle oynamaması ve gerçek enflasyonu açıklaması konusunda uyardı. 6 aylık enflasyon oranı açıklamasının işçiler, emekçiler ve emekliler için önemine dikkat çeken Çerkezoğlu, temmuz ayında yapılacak ücret artışlarının bu orana göre belirlendiğini kaydetti.

'HALKIN HİSSETTİĞİ ENFLASYON BAŞKA, TÜİK'İN ENFLASYONU ÇOK BAŞKA'
"Türkiye İstatistik Kurumu milyonlarca işçinin, memurun, emeklinin ve onların ailelerinin kaderini belirliyor. Milyonların cebine girecek para, mutfağına girecek ekmek adeta TÜİK tarafından belirleniyor. TÜİK ülkemizde adeta en büyük patron gibi. Bütün emek gelirleri onun açıkladığı oranlara göre belirleniyor. O nedenle, enflasyonun eksik ölçülmesi, hatalı ölçülmesi emekçilerin hakkının gasp edilmesi demektir" ifadelerini kullanan Çerkezoğlu, enflasyonun doğru ölçülmesi çağrısında bulundu.

"Halkın hissettiği enflasyon başka, işçinin enflasyonu başka, emeklinin enflasyonu başka. TÜİK'in enflasyonu ise çok çok başka" diyen Çerkezoğlu, TÜİK'in sermayenin çıkarları için çalıştığını dile getirdi. Çerkezoğlu, TÜİK'in halka yalan söylediğini vurgulayarak, TÜİK'in işinin "enflasyonla mücadele" değil halka doğru bilgileri aktarmak olduğunu hatırlattı.

'İKTİDARIN MAŞASI OLMAYIN'
TÜİK'in şeffaf olması gerektiğinin altını çizen Çerkezoğlu, TÜİK'in bilgi karartma uygulamalarına son olarak esas madde fiyat listesinin açıklamaktan vazgeçilmesini örnek verdi. Çerkezoğlu, bütün bilgi edinme başvurularına karşı TÜİK'in kendilerine herhangi bir cevap vermediğini ifade ederek, şöyle devam etti: "Buradan TÜİK yönetimine sesleniyorum. Sizin enflasyon verilerinize, sizin işsizlik verilerinize güvenmiyoruz/güvenemiyoruz. Enflasyon hesaplaması konusunda yanlış yapıyorsunuz. Gelin bu hatalı yoldan, yanlış yoldan dönün. İktidarların maşası olmayın, halkın, kamunun kurumu olun. Halkın yoksullaşmasına alet olmayın. Madde fiyat listesi dahil nereden ne fiyat derlediğinizi açıklayın. Emekli için, dar gelirli için, işçi için ayrı enflasyon hesaplayın. Hesaplama sürecine sendikaları, meslek örgütlerini, bilimsel kurumları katın."

'MİLYONLARCA İŞÇİ VE EMEKÇİ GERÇEK ENFLASYONU YAŞAYARAK BİLİYOR'
İktidarı uyaran Çerkezoğlu, TÜİK üzerindeki vesayete son verilmesini istedi. Çerkezoğlu, "Rakamlarla oynadığınızda enflasyon düşmüyor. Halkın alım gücü düşüyor. Rakamlarla oynadığımızda TÜİK'e olan güven düşüyor. Milyonlarca, işçi ve emekçi, gerçek enflasyonu her gün yaşayarak biliyor. Ve sizin açıkladığınız enflasyona inanmıyor" ifadelerini kullanarak, emek düşmanı politikalara karşı mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.