29 Mart 2024 Cuma

DİSK Başkanı Çerkezoğlu: Ucube ücretsiz izin uygulaması kabul edilemez'

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, patların ücretsiz izne çıkarmaları ve çıkarılan işçilere günlük 39 TL ödenmesini öngören kanun teklifine tepki gösterdi. Çerkezoğlu, "İşsizlik ödeneği ve kısa çalışma ödeneği devreden çıkarılarak bunun yerine ayda 1.177 TL ile ucube bir ücretsiz izin uygulaması getirilmiş olması kabul edilemez" dedi.

Korona virüsü salgını ile mücadele kapsamında 62 maddelik yeni kanun teklifi hazırlandı. İşten çıkarmayı 3 ay yasaklayan teklife göre ücretsiz izne ayrılan işçilere ve 15 Mart 2020 tarihinden sonra işten çıkarılmış olup, Kanunun diğer hükümlerine göre işsizlik ödeneğinden istifade edemeyen işçilere günlük 39 lira ödenmesinin önü açılıyor.

'ANLAMAKTA HÂLÂ ZORLUK ÇEKİYORLAR'
DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, teklife ilişkin açıklama yaptı. 

Çerkezoğlu, şunları söyledi: “İşten çıkarmaların yasaklanması önerimizin doğruluğunu herkes anladı, en geç hükümet anladı ama görünen o ki milyonlarca işçinin yaşadığı sorunları tam olarak anlamakta hala zorluk çekiyorlar.

'TASLAK CİDDİ SORUNLAR TAŞIYOR'
"Öncelikle bu karar geç kalmış bir karardır. Önerdiğimiz gibi salgının en başında alınmalıydı. Böylece yüzbinlerce işçi işinden olmazdı. Ancak bu taslakla yapılan düzenlemeler sadece geç değil aynı zamanda oldukça ciddi sorunlar taşıyor. Her şeyden önce işten çıkarma yasağı sırasında ücretsiz izin uygulamasına gerek yoktur. Ücretsiz izin uygulaması meşrulaştırılamaz, kabul edilemez.

'UCUBE ÜCRETSİZ İZİN'
"Bu durumda yapılması öngörülen ödeme miktarı da vahimdir. Örneğin kısa çalışma ödeneği uygulanacak olsaydı 1.752 TL ile 4.381 TL arasında ödenek alacak işçiye sadece 1.177 TL ödenmesi planlanıyor. Covid-19 süresince işçilerin çoğunluğu ayda 1.177 TL'ye mahkûm edilmek isteniyor. İşsizlik ödeneği ve kısa çalışma ödeneği devreden çıkarılarak bunun yerine ayda 1177 TL ile ucube bir ücretsiz izin uygulaması getirilmiş olması kabul edilemez.

'EN AZ ASGARİ ÜCRET ÖDENMELİ'
"15 Mart 2020'den bu yana ücretsiz izne ayrılan ve işten çıkarılan ancak işsizlik ödeneğinden yararlanma şartlarını yerine getiremeyen işçilere İşsizlik Sigortası Fonundan ödeme yapılması bizim taleplerimiz arasında yer almakla beraber öngörülen 1177 TL kabul edilemez. Özetle tasarının bu şekilde yasalaşması kabul edilemez. İşten çıkarılması yasaklanan işçilere en az asgari ücret düzeyi olmak üzere, 4.381 TL'ye kadar ödeme yapılmalıdır. Zorunlu/acil işler dışındaki tüm işler durdurulmalı ve işleri durdurulan işçilere de aynı ödeme yapılmalıdır."