19 Nisan 2024 Cuma

DİSK Basın-İş üyeleri, işe iade davasını kazandı

NMQ Dijital Servis Hizmetleri'nde çalışırken ücretlerinin düşürülmesini kabul etmedikleri için işten çıkarılan DİSK Basın-İş üyesi 4 işçi, iki yıllık mücadelenin ardından işe iade davasını kazandı. İşçilerin avukatı Tuba Güneş "Krizin faturasını işçiler ödemedi" diyerek kararın emsal niteliğinde olduğunu belirtti.

NMQ Dijital Servis Hizmetleri, maaşlarını euro üzerinden alan tüm çalışanlarına, sabit kur üzerinden TL olarak ödeme yapılacağına ilişkin 10 Eylül 2018'de bildirimde bulundu. Şirket, "01.09.2018 tarihinden itibaren 1 euro = 5,4 TL hesaplaması uygulanarak" ücret alacaklarını belirterek çalışanlardan 18 Eylül 2018'e kadar ek protokolü imzalanmalarını istedi.

Ücret düşürme teklifini kabul etmeyen çalışanlara 1 Ekim 2018'de tek taraflı fesih bildiriminde bulunan şirket, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla 12 Eylül 2018'de Resmi Gazete'de yayımlan "Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar" atıf yaparak ekonomik krizi bahane etti.

'HİÇBİR SEÇENEK SUNULMADI'
Bunun üzerine DİSK Basın-İş üyesi dört işçi, işe iade talebiyle şirkete dava açtı. Dava dilekçesinde, iş akdinin feshedilmesinde ileri sürülen "geçerli neden"in hukuka ve yasaya uygun olmadığı belirtilerek, "İşveren, ücretin 5.4 TL'ye sabitleneceği teklifini kabul edip etmeme dışında hiçbir seçenek sunmamış, müvekkili ve diğer işçileri buna kabul etmemeleri durumunda işsiz bırakmakla tehdit etmiştir. Üstelik euro üzerinden gelir elde eden davalı şirketin ekonomik krizden olumsuz değil olumlu etkilenmesi beklenmelidir" denildi.

KARAR EMSAL NİTELİĞİNDE
DİSK Basın-İş üyesi işçilerin iki yıldır sürdürdüğü hukuk mücadelesi bugün kazanımla sonuçlandı.

Sendika.org'da yer alan habere göre İstanbul 31. İş Mahkemesi, feshin geçersizliğine ve işçilerin işe iadesine, dört aylık boşta geçen süre ücreti ödemesine ve işçilerin yasal süre içinde başvurusuna rağmen şirket tarafından işe başlatılmaması halinde ödenmesi gereken tazminat miktarının işçilerin kıdemi tazminatlarının ödenmesine hükmetti.

İşçilerin avukatı Tuba Güneş, "Karar bugün çıktı. Gerekçeli kararın açıklanmasını bekliyoruz. Bu karar emsal niteliğindedir. Krizin faturasını çalışanlara ödetmek isteyen işveren ve devlet elbirliğine ket vurulmuş olundu" değerlendirmesinde bulundu.

'FATURAYI İŞÇİYE KESMEK İSTEDİLER'
İşe iade davasını kazanan işçilerden Murat Ateş, "Uzun bir süreç oldu ama en nihayetinde hakkımız olanı kazandık" dedi.

Ateş, şu ifadeleri kullandı: "Euro kazanıp Euroyla maaş veren bir şirket bu. Bu şekilde ben üç seneye yakın çalıştım. Bir cuma günü toplantısıyla euroyu 5,4 TL'ye sabitlediklerini, esas hakkımızdan vazgeçmemizi ve kabul etmemiz halinde de işten çıkarılacağımızı söylediler. Hatta işi öyle bir raddeye getirdiler ki 'Yasada da açıklar bulduk, tazminat hakkınız verilmeyecek' dediler. Bir hafta bu şekilde göz korkutma, yıldırma çabalarıyla geçti. Nihayetinde imzalayanlar da oldu imzalamayanlar da. O dönem Euro kuru, 7,5 TL civarında idi. Sonuçta müşterilerinden döviz alan ve dövizle çalışan bir şirket, krizi bahane ederek faturayı işçiye kesmek istedi. Buna karşı çıktık. İşten çıkarılmamızın ardından DİSK Basın-İş'ten destek istedik. Bu süreçte bize kol kanat gerdiler. Uzun bir süreç oldu ama en nihayetinde hakkımız olanı kazandık."