18 Mayıs 2024 Cumartesi

DİSK Basın-İş: Matbaalarda bir işçi daha ölmesin

İstanbul Topkapı'da bulunan 2. Matbaacılar Sitesi'nde Aztek Etiket'te çalışan 20 yaşındaki Talha Akman'ın iş cinayeti sonucu hayatını kaybetmesine ilişkin açıklama yapan DİSK Basın-İş, "Bir işçinin daha iş kazalarında kaybetmek istemiyoruz" dedi.
DİSK'e bağlı Basın-İş Sendikası, İstanbul Topkapı'da bulunan 2. Matbaacılar Sitesi'nde Aztek Etiket'te 1 Mart'ta yaşanan iş cinayeti sonucu hayatını kaybeden 20 yaşındaki Talha Akman'a ilişkin açıklama yaptı.
 
Olayın pedallı kesim makinasında meydana geldiğini belirten DİSK Basın-İş, "Matbaacılık sektöründe pedallı kesim makinalarında çok sık iş kazası meydana gelmektedir. Bu kazaların bir kısmı maalesef ölümle sonuçlanmaktadır. Bir ay önce yine aynı tür makinada Seyrantepe'de bir işçi daha yaşamını yitirmişti" dedi.
 
BİR İŞÇİNİN DAHA İŞ CİNAYETİNE KURBAN ETMEK İSTEMİYORUZ
 
"Bir işçinin daha iş kazalarında kaybetmek istemiyoruz" die belirten DİSK Basın-İş, "İşkolumuzda yaşanan bu kazaların geneli maalesef çalışma koşullarından kaynaklanmaktadır. Düşük ücret, hammadde fiyatlarının sürekli artışı, küçük matbaalarda geçimin giderek zorlaşması, iş yetiştirme kaygısı bir araya gelince iş kazalarıyla sonuçlanmaktadır" diye kaydetti.
 
İŞ KAZALARINI ÖNLEMENİN EN ÖNEMLİ ARACI SENDİKALARDIR
 
DİSK Basın-İş, "İş kolumuzda yaşanan ölümlü iş kazalarını önlemenin en önemli aracı sendikadır. Sendika, çalışma koşullarının insani olması ve hiçbir işçinin burnunun dahi kanamaması için uğraşır. Bunun için gerekiyorsa işverenle de kavga eder. Sendikaları kötülemek işçilere hiçbir yarar sağlamaz" diye belirtti.
 
İŞYERLERİ BAĞIMSIZ UZMANLARCA DENETLENMELİ
 
İş kazalarını önlemenin bir diğer yolunda da görev devlete düştüğünü hatırlatan DİSK Basın-İş "Görüldüğü gibi basın yayın ve matbaacılık işkolu ölümlü iş kazalarının yaşandığı bir işkoludur. Kazaların önlenmesi için ya işverenden bağımsız kurumların denetim yapmaları gerekmektedir ya da denetim yetkisi bulunan iş güvenliği uzmanlarının şirketlerden değil devletten maaş almaları sağlanarak bağımsız kılınmaları gerekmektedir" dedi.
 
İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin öncelikli olduğunun altını çizen DİSK Basın-İş, "İşkolumuzda iş kazalarını yok etmek için elimizden geleni yapacağımızı yinelerken ilgili tüm kurumları göreve davet ediyoruz. Bir işçinin daha hayatını kaybetmesini istemiyoruz" diye kaydetti.