21 Mayıs 2024 Salı

DİSK: Asgari ücret net 5200 TL olsun

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 2022 yılı asgari ücret görüşmeleri öncesinde Ankara'da açıklama yaptı, asgari ücretin net 5200 TL'ye yükseltilmesini istedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısı öncesinde Genel-İş Genel Merkezi'nde açıklama yaptı.

Basın toplantısında konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, asgari ücrete ilişkin taleplerini sıraladı. Çerkezoğlu, asgari ücretin net 5200 TL'ye yükseltilmesi gerektiğini söyledi. 
 
DİSK'in Asgari Ücret Tespit Komisyonunda yer almadığını hatırlatan Çerkezoğlu, "Bunu önemli bir eksiklik olarak görmemize rağmen asgari ücretin sadece masa başında belirlenemeyeceğinin bilincinde olarak yıllardır asgari ücret tespit sürecine aktif biçimde müdahale etmeye, asgari ücret konusunda üyelerimizin ve çalışanların farkındalığını artırmaya ve mücadeleyi yükseltmeye devam ediyoruz" dedi.

İŞÇİ KONFEDERASYONLARINA ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI
Önümüzdeki günlerde asgari ücrete ilişkin kapsamlı bir araştırma yayımlayacaklarını duyuran Çerkezoğlu, Türk-İş ve Hak-İş'e insanca yaşanabilir bir asgari ücret talebiyle ortak mücadele çağrısında bulundu.

ASGARİ ÜCRETTEN VERGİ ALINMASIN
Geniş emekçi kesimlerin alım gücünün düştüğü, pahalılığın en önemli toplumsal sorunlardan biri haline geldiğini belirten Çerkezoğlu, "Pahalılığın panzehiri ücretlerin ve emek gelirlerinin artırılmasıdır" dedi. Asgari ücretin insanca yaşamaya yetecek bir düzeye yükseltilmesinin önemine vurgu yapan DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, artan emek sömürüsüne dikkat çekti, 2021 yılında brüt asgari ücretten 750 TL'den fazla vergi ve kesinti yapıldığını hatırlattı.

ASGARİ ÜCRET NET 5200 TL'YE YÜKSELTİLSİN
Asgari ücretin sadece işçinin kendisinin değil ailesinin de geçim şartları hesaba katılarak belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Çerkezoğlu, asgari ücret artışında yoksulluk sınırının kriter olarak dikkate alınması ve hanede iki çalışan olması varsayımından hareketle asgari ücret yoksulluk sınırının yarısı civarında olması gerektiğini söyledi. Çerkezoğlu asgari ücretin 5200 TL'ye yükseltilmesini istedi.

Asgari ücretinin ortalama ücret haline getirilmesi, net ödenmesi, ücretlerin asgari ücret kadar kısmından vergi alınmaması ve asgari ücretliye bütçeden sosyal güvenlik pirim desteği sağlanması taleplerini de dile getiren DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Asgari ücret sonrası ücretlere uygulanacak vergi dilimi yüzde 10 olmalıdır. Vergi dilimlerine uygulanacak tarife enflasyon, ekonomik büyüme ve yeniden değerleme oranları dikkate alınarak saptanmalıdır" diye belirtti.

EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI ASGARİ ÜCRET DÜZEYİNE ÇIKARILSIN
En düşük emekli aylığının asgari ücret düzeyinde olması gerektiğini hatırlatan Çerkezoğlu, "Sendikalaşma ve toplu pazarlık önündeki engeller kaldırılmalı ve böylece Türkiye bir asgari ücretliler toplumu olmaktan çıkarılmalıdır" dedi.