3 Mayıs 2024 Cuma

DİSK 55. yılını kutladı: Ayağa kalkıyoruz

DİSK 55. yılını coşkuyla kutladı. DİSK kurucularının mücadelesini pusula aldığını belirten DİSK yönetimi, kuruluş ilkelerine bağlılıkla yürüyeceklerini belirtti. DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu da "Ülkemizin aydınlık geleceği bizim ellerinizdedir. Hayatın pahalı emeğin ucuz olan bu düzene karşı ayağa kalkıyoruz. Biz kazanacağız" dedi. 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) kuruluşunun 55. yılını Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda kutladı. Sunuculuğunu Öykü Serter'in yaptığı etkinlik Mercan Selçuk Dans Topluluğu ile başladı. 

Salonu dolduran çok sayıda kişi, "İnadına sendika inadına DİSK" sloganlarını haykırdı. 

Direnişteki Farplas işçileri, "İşçiler açken patronlara huzur yok" dövizleriyle salonda yerini aldı. 

Açılış konuşmasını yapan DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, kuruluş ilkelerine bağlı kalarak yürüdüklerini söyledi. DİSK kurucularını anan Serdaroğlu, onların sömürüye karşı mücadelelerini pusula aldıklarını belirtti. 

DİSK'in tarihini aktaran kısa bir sinevizyon gösterimi yapıldı. 

Söz alan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da DİSK'in tarihinden aktarmalar yaptı. DİSK'in tarihi yoksul emekçilerin tarihi olduğunu söyleyen Çerkezoğlu, "DİSK'in tarihi, kendi kaderini eline almak için böyle gitmez diye ayağa kalkanların tarihidir. Bu bütün dünyada yazılmaya devam ediliyor. 55 yıl önce İstanbul Valiliğine DİSK'in kuruluş için verilen dilekçe, bir irade beyanıydı. DİSK'in kuruluşları ile birlikte işçiler kaderini eline aldılar. Bu yüzden DİSK'i kapatmak istediler. 1 Mayıs'ı kana buladılar. Kemal Türkeri katlettiler. Sonra generalleriyle geldiler. Bu fidan 55 yıllık bir çınara dönüştü. DİSK 55 yıldır bütün Türkiye işçi sınıfının hakkını savunuyor, müdahale ediyor" ifadelerini kullandı.

'ÜLKE BÜYÜYORSA HAKKIMIZI VERECEKSİNİZ'
"Bugün Türkiye ve dünya 55 yıl öncesine göre daha adaletsiz" diyen Çerkezoğlu, "İşçi sınıfının kazanımını yok etmek için darbeler oldu. Kapitalizm ve piyasayı, işçi sınıfı ve dünyaya sadece felaket getirdi. DİSK olarak bugün hedefimiz, görevimiz üretenlerin yöneten olarak tepeden tırnağa yeniden kurmaktır. Bu memleket bizim. Hep birlikte ayağa kalkıyoruz. Asgari ücreti güncelleyin diyoruz. Biz çalışıyoruz, biz üretiyoruz. Memleket büyüyorsa hakkımızı vereceksiniz. And olsun hakkımızı alacağız. Demokrasi olmadan emeğin hakları olmaz. Demokrasi ve adalet için ayağa kalkıyoruz. Bu karanlık zulüm günlerinde bir çıkış arıyorsak bu Türkiye işçi sınıfının eseri olacak. Ülkemizin aydınlık geleceği bizim ellerinizdedir. Hayatın pahalı emeğin ucuz olan bu düzene karşı ayağa kalkıyoruz. Biz kazanacağız" dedi. 

Çerkezoğlu'nun konuşması, slogan ve alkışlarla yanıtlandı. 

DİSK ONUR ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE VERİLDİ
Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. DİSK Onur Ödülleri şair Can Yücel adına torunu Nathalie Defne Gier'e, karikatürist Tan Oral'a ve 1 Mayıs 1976 afişinin tasarımını yapan Orhan Taylan'a verildi. 

DİSK'in 55. kuruluş etkinliği müzik ve dans etkinliğiyle sonlandı.