19 Nisan 2024 Cuma

DİSK 52. yılını Saraçhane Parkı'nda kutlayacak

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, 52. kuruluş yıldönümü etkinliğini 13 Şubat saat 14.00'da Saraçhane Parkı'nda gerçekleştirecek.

DİSK 52. kuruluş yıldönümünü, “Sınıf mücadelesinin bir dönüm noktası olan, Türkiye işçi sınıfının ayağa kalktığı 1961 Mitingi'ne ev sahipliği yapmış Saraçhane Parkı'nda” kutlayacağını duyurdu.

Konfederasyon tarafından yapılan açıklamada, “Saraçhane Parkı DİSK'in kuruluşuna giden yolda önemli bir kilometre taşıdır, Türkiye işçi sınıfının ayağa kalktığı yerdir. 31 Aralık 1961'de sendika, toplu sözleşme ve grev hakkını savunmak için on binlerce işçi Saraçhane Parkı'nı doldurmuş; Saraçhane Mitingi işçilerin bir sınıf olarak Türkiye sahnesine çıktıkları gün olarak tarihe geçmiştir. Mitingin ardından gelişen süreçte Konfederasyonumuz DİSK 1960'lı yıllarda giderek yükselen işçi sınıfı hareketinin bir sonucu olarak doğmuştur. DİSK 50 yılı aşkın bir süredir, emeğin hakları için, işçi sınıfının ekonomik, sosyal ve sendikal hakları için mücadele etmektedir.” denildi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu, 52. kuruluş yıldönümü etkinliğini 13 Şubat saat 14.00'da Saraçhane Parkı'nda gerçekleştirecek.

DİSK TARİHİNDEN NOTLAR...

DİSK, Türkiye Maden-İş, Lastik-İş, Gıda-İş, Basın-İş ve Türk Maden-İş sendikaları tarafından 13 Şubat 1967 tarihinde kuruldu.

1970'te gerçekleşen 15-16 Haziran Direnişi, 1 Mayıslar, DGM Direnişi, 16 Mart Faşizme İhtar Eylemi ve Demokrasi Mitingleri'nin örgütleyicisi oldu.

DİSK eylemleri nedeniyle baskı ve şiddetin odağı oldu. Kurucu Genel Başkan Kemal Türkler bir suikast ile öldürüldü. 12 Eylül askeri darbesi sonrası yöneticileri hapishanelere atıldı, öldürüldü, faaliyetleri yasaklandı ve mal varlığına el konuldu. DİSK'in 261 yöneticisi ve 3 uzmanı cunta mahkemelerinde toplam 2053 yıl hapis cezası aldı. 1992'de tekrar açılan DİSK bugün 22 sendikasıyla faaliyetlerini sürdürüyor.