20 Nisan 2024 Cumartesi

'Diş hekimleri tükenmişlik sendromuna sürüklenmiştir'

Ankara Diş Hekimleri Odası, koruyucu ekipman, düzenli test, personel ihtiyacının giderilmesi gibi acil taleplerini açıkladı.

Ankara Diş Hekimleri Odası, pandemi ile mücadelede filyasyon ekiplerinin karşılaştığı sorunlara ilişkin acil taleplerini açıkladı.

Açıklamada, koronavirüs salgını sürecinde özellikle kamuda çalışan dişhekimlerinin yüksek enfeksiyon riski, fiziksel yorgunluk ve maddi kayıpların yanında, görev tanımında yer almayan, işçi sağlığı ve iş güvenliğinden yoksun, meslek tanımına ve onuruna uymayan görevlendirmelerle karşı karşıya kalarak tükenmişlik sendromuna sürüklendiği belirtildi. Açıklamada, "İlk görevlendirme tarihinden bugüne kadar geçen 9 ay boyunca sorunların çözümünde tatmin edici bir ilerleme kaydedilmemiştir" denildi.

Filyasyon uygulamasında kaliteli kişisel koruyucu ekipmanın yedekli olması gerektiği ifade edilen açıklamada, filyasyon ekiplerinde görevli sağlık çalışanlarına verilen N95/FFP2 maskelerin standartlara uygun olmadığı, çoğu meslektaşlarının koruyucu donanımını hala kendisinin temin ettiğine dikkat çekildi. Yaz aylarında kullanılan naylon tulumlarla Ankara'nın zorlu kış koşullarında çalışmanın mümkün olmadığı vurgulanan açıklamada, "112 acil servis ekiplerinin kullandıklarına benzer, soğuğa ve yağmura dayanıklı koruyucu ekipman ivedilikle temin edilmelidir. Görev yaptığı kurumdan filyasyon ekibine alınan hekimler arasında rotasyon uygulaması yapılarak adil bir çalışma düzeni sağlanmalıdır. Vaka sayılarının artmasıyla birlikte Eylül ayından itibaren uzmanlık öğrencileri de filyasyon ekiplerinde görevlendirilmeye başlanmıştır. Görevlendirilen hekim sayısının ve görev sürelerinin kurumlar arasında farklılıklar göstermesi uzmanlık öğrencileri arasında huzursuzluk yaratmaktadır. Güvenlik, ulaşım, servis, kreş ve yemek gibi insani gereksinimler karşılanmalıdır" diye belirtildi.

SEMPTOMLU ÇALIŞAN İZOLASYONU 14 GÜNE ÇIKMALI
Ankara Büyükşehir Belediyesinden ekiplerin görev yerlerine ulaşımları konusunda destek aldığını ama koordinasyonda, adres bulma ve araçların sürücüleriyle sorunların yaşandığı belirtilen açıklamada, dış ilçelerde görevlendirilenlerin ulaşımı kendi imkanlarıyla sağladığı kaydedildi. Görevlendirme ve saat değişikliklerinin mesajlaşma uygulamalarıyla aniden değil, resmi olarak bildirilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, "Temaslı adres ve iletişim bilgileri özenle organize edilerek zaman ve iş gücü kaybının önüne geçilmelidir. Bu konuda ilgili bölge filyasyon ekibinin görüşü alınmalıdır. Tekrar ziyaret gerektirmeyen, genel durumları iyi olan vakalar ile telefonla iletişime geçilmeli ve bu iş için yardımcı personelden destek alınmalı. Temaslı semptomlu sağlık çalışanı için izolasyon süreci 14 güne çıkarılmalı, süre bitiminde kontrol testi yapılmalıdır. İlçe Sağlık Müdürlükleri tarafından filyasyondaki hekimler üzerinde oluşturulan, mobbinge varan takip baskısı ortadan kaldırılmalıdır" denildi.

Filyasyonda yer alan diş hekimlerinin acil talepleri şöyle:

Covid-19 tanısı meslek hastalığı sayılmalı.- Sağlık çalışanlarına haftalık rutin PCR tarama testi uygulanmalı.- PCR pozitif olan sağlık çalışanlarının başta ailesi olmak üzere, temas ettikleri herkese rutin bir hizmet olarak test yapılmalı.
Tüm sağlık çalışanlarına grip aşısı ve risk gruplarına pnömokok aşısı ücretsiz yapılmalı.
Uzun çalışma saatleri sağlık çalışanları için bir risk oluşturduğundan Covid-19 hastalarıyla ilgili birimlerde görevli sağlık çalışanlarının çalışma süresi günlük 6 saati geçmemelidir.
Kış koşulları göz önünde bulundurularak mesai bitimi erkene çekilmelidir.
Personel ihtiyacını gidermek için acilen yeni atama yapılmalıdır.