6 Mayıs 2024 Pazartesi

Direnişteki dört kadın işçi için dayanışma çağrısı

SF Trade Deri Fabrikasından sendikal faaliyet yürüttükleri için atılan Deriteks üyesi kadın işçilerle dayanışma için sosyal medya eylemi düzenlenecek. Eylem, saat 21.00'de  "#4kadınişçiyeadalet" hastagıyla.

Deriteks Sendikası, SF Deri Fabrikasında sendikal faaliyet yürüttükleir için işten çıkarılan üyesi dört kadın işçiyle dayanışmak için bu akşam sosyal medyada eylem düzenleyecek. 

Gaziemir'deki İzmir Serbest Bölgede faaliyet eden SF Deri Fabrikası, 2015 yılında sendikalı olduğu gerekçesiyle 14 işçiyi işten çıkartmıştı. Sendikanın uzun soluklu mücadelesi sonucu, işten çıkarılan işçilerin yasal hakları işverence ödenmiş ve sendikayla işveren arasında bir protokol imzalanmıştı. Ancak işten çıkarılan işçilerin tazminatsız alsalar da işe dönmeleri ya da işyerinde TİS imzalamaları mümkün olmamıştı. 

2019 yılında yine SF işçileriyle görüşmeye başlayan sendika, işletmede ihlal edilen hakların üzerine, çalışma yürütmüş fabrikada örgütlenmeye başlamıştı. Çalışmaların öncülüğünü üstlenen Ayşe Erim ve Pınar Toy, hukuksuz şekilde işten çıkarılmıştı. İşçiler, serbest bölge önünde direnişe başladı ve işe iade, sendikal tazminat istemiyle dava açtı. İzmir 7. ve 10. İş Mahkemelerinde görülen dava aşamasında işvereni kendilerine zorla imzalattığı evraklar arasında dava açma haklarını ellerinden almayı amaçlayan belgeler de olduğu ortaya çıktı. 

Daha sonra Nurcan Köksal ve Sevcan Sarıoğlan da sendikal çalışmalara öncülük ettikleri için işten atıldı. Köksal, dava açmak için hazırlanırken Sarıoğlan'ın davası İzmir 8. İş Mahkemesi'nde devam ediyor. 

'DESTEĞİNİZİ BEKLİYORUZ'
Konuya ilişkin açıklama yapan Deriteks Sendikası, SF Trade Tekstil'in işçi haklarını ihlal ettiğini kaydetti. Açıklamada, "Bu direnişimiz özelinde karşı karşıya olduğumuz ve özetlemeye çalıştığımız işveren eylemlerinin, alışageldiğimiz gibi sadece fabrika içinde örgütlenmeye çalışan işçilere ve Sendikamıza yönelik olmadığı, işveren eliyle yürütülen sendikasızlaştırma faaliyetinin mağdurları olan işçilerin ve onlarla dayanışma çabası gösteren tüm toplum kesimlerinin hak arama ve ifade özgürlüklerine yönelik olduğu, direnişimize her türlü destek ve dayanışmayı kesmeyi de amaçlayan nitelik taşıdığını gözetmenizi ve desteğinizi bekliyoruz" denildi. 

Bu akşam saat 21.00'da Twitter'da “#4kadınişçiyeadalet” hashtagı ile eylem yapılacağını duyuran Deriteks Sendikası, "Çünkü bu saldırı sendikamız ve direnişimize değil örgütlenme hakkına ve tüm işçi sınıfına gözdağı amacıyla yapılmış bir saldırıdır" dedi ve dayanışma çağrısı yaptı.