24 Nisan 2024 Çarşamba

'Direnişimiz ve mücadelemiz bellidir, kuvvetimiz YPJ'dir'

Kuzey ve Doğu Suriye'de binlerce kadın 25 Kasım dolayısıyla yürüyüşler gerçekleştirdi. Kadınlar, kadına yönelik şiddete ve işgale karşı direnişi sürdüreceklerini vurguladı.

Rojava-Kuzey ve Doğu Suriyeli kadınlar, Qamişlo, Hesekê, Kobanê, Tabqa, Şehba ve Halep'te sokaklara çıktı, 25 Kasım dolayısıyla yürüyüşler gerçekleştirdi.

QAMİŞLO
Osman Sabri Kavşağı'nda toplanan kadınlar, "Kadın yaşam özgürlük" ve "Yaşasın YPJ" sloganlarıyla Şehit Rûbar Meydanı'na yürüyüş düzenledi. Eyleme Kongra Star ve JKŞ üyelerinin de aralarında olduğu yüzlerce kişi katıldı.

Yürüyüş sonunda Kongra Star adına açıklama yapan Şeha Xelil, 1960 yılında Dominikli Mirabel kızkardeşlerin faşist Trujillo diktatörlüğü tarafından katledildiğini hatırlattı. Şeha Xelil, "Mirabel kızkardeşler kadına yönelik tecavüzü, şiddeti kabul etmediler ve bu yüzden katledildiler. Kadınlar o günden bu güne kadar direniyor ve mücadele ediyor. Çünkü onların direnişi, dünya genelinde kadına yönelik şiddete karşı direniş ve mücadele günü oldu" dedi.

Şeha Xelil, kadınların köleliği ve baskıyı kabul etmediklerini ve her zaman özgürlükleri için mücadele ettiklerini vurguladı. Şeha Xelil şöyle konuştu: "Direnişimiz ve mücadelemiz bellidir, kuvvetimiz YPJ'dir. Dünya tarihinde DAİŞ'in ve ona yardım edenlerin gücünü kıran YPJ olmuştur. Kuvvetimizin arkasındayız."

HESEKÊ
Hesekê'de yüzlerce kadın 25 Kasım dolayısıyla yürüyüş gerçekleştirdi. Heyva Sor binası önünde toplanan kadınlar Til Hacar Caddesi'ne kadar sloganlarla yürüdü.

Eylemde Kongra Star adına konuşan Rîhan Logo, 25 Kasım'ın tarihçesi hakkında bilgi verdi. Rîhan Logo, kadınların o tarihten bugüne sokakları doldurarak faşizme, baskıya ve işgale 'hayır' dediklerini vurguladı.

Kuzey ve Doğu Suriye'de kadınların pek çok alanda kendilerini örgütlediklerini belirten Rîhan Logo, kadına yönelik şiddete karşı tüm dünya kadınlarıyla birlikte direnişi büyüteceklerini vurguladı.

KOBANÊ
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Kobanêli kadınlar, Şehit Agit Meydanında toplandı. Eyleme Kongra Star, Özerk Yönetim, JKŞ ve CKŞ'li kadınlar, Şehit Aileleri Kurumu, sağlık ve eğitim emekçisi kadınlar da katıldı.

Özgür Kadın Meydanı'na kadar yürüyen kadınlar "Mücadele et, işgali ve erkek şiddetini yenelim" yazılı pankart taşıdı.

Özerk Yönetim adına konuşan Cihan Xidro, bedeller ödenerek yaratılan Rojava devrimiyle birlikte kadınların özgür bir yaşam sürdürebildiğini dile getirdi. Cihan Xidro, "Kuzey ve Doğu Suriye halkları hala zorluklar yaşıyor, ama demokratik sistemimiz sayesinde kadınlar, bu zorlukları adım adım aşıyor. Bugün erkek şiddetinin üzerine yürüyoruz, kadına yönelik şiddeti Kuzey Suriye topraklarında asla kabul etmiyoruz" dedi.

25 Kasım'ın tarihçesini hatırlatan Cihan Xidro, "Mirabel kardeşler zulmü kabul etmediler, bizler de erkek şiddetini kabul etmeyiz. DAİŞ'e karşı nasıl direndiysek, işgalci çetelere karşı direnişimizi sürdüreceğiz. Güçlü irade mucizeler yaratır. En zor yerde kazandık, yine kazanacağız" diye konuştu.

Kongra Star adına konuşan Mizgin Xelil de Trujillo diktatörlüğü tarafından katledilen Mirabel kardeşlerin faşizmine karşı mücadelenin sembolü olduklarını dile getirdi. Mizgin Xelil, "Mirabel kardeşler gibi, özgürlük yolunda şehit düşen tüm kadınların hayallerini tamamlayacağız. Kadınlar üzerindeki egemenliği ve diktatörlüğü yıkacağız" diye konuştu.

TABQA
Tabqa Sivil Yönetimi Kadın Koordinasyonu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'ne ilişkin eylem yaptı. Tabqa Sivil Yönetim binası önünde yapılan eylemde konuşan Kadın Koordinasyonu Eşbaşkanı Wela El Nacî, Türk devleti tarafından işgal edilen alanlarda kadına yönelik şiddetin arttığını söyledi.

El Nacî, "Şiddetin ve vahşetin her türlüsü, tecavüz, katletme, kaçırma ve göç ettirilme politikaları durdurulmalı. Hevrîn Xelef, Zehra Berkel, Hind ve Seda ile Deniz Poyraz gibi kadın siyasetçilerin, zulme ve işgale karşı başkaldıran kadınların katillerinden hesap sorulması çağrısında bulunuyoruz" dedi.

ŞEHBA
Şehba'da binlerce kadın "Şiddete ve işgale karşı mücadele et" şiarıyla sokağa çıktı. Fafîn İlçe merkezinde toplanan kadınlar sloganlarla yürüyüş yaptı.

Kongra Star Koordinasyonu adına konuşan Şîraz Hemo, emperyalist devletler ve işgalci Türk devletinin DAİŞ'i yenen özgür kadın iradesini yok etmeye çalıştığını vurguladı.

HALEP
Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê mahallelerinden binlerce kadın, "İşgale ve soykırıma hayır. Kadını ve yaşamı savunacağız" şiarıyla düzenlenen yürüyüşe katıldı.

Cebenat alanında miting düzenleyen kadınlar adına konuşan Kongra Star Yürütme üyesi Nehla Mistefa, Mirabel kardeşlerin mücadelesinin Rojava devrimiyle sürdüğünü dile getirdi.