1 Mayıs 2024 Çarşamba

Dina için Feministler: Göçmen öğrenciler yalnız değildir

Karabük'te Afrikalı göçmen öğrencilerin ve özellikle kadınların hedef gösterilmesine ilişkin açıklama yapan Dina için Feministler, "Karabük'teki linç girişimine varan ırkçı saldırganlığın son bulması için herkesi ve kurumları sorumluluk almaya, tüm kadınları dayanışmaya çağırıyoruz" dedi.

Karabük Üniversitesi öğrencisi Gabonlu Jeannah Danys Dinabongho Ibouanga'nın katledilmesi sonrası açılan davayı takip eden Dina için Feministler, Beyoğlu'nda bulunan Feminist Mekan'da düzenledikleri basın açıklamasıyla Karabük'te son günlerde giderek artan, göçmen öğrencilerin yaşadığı ırkçılığa ilişkin basın toplantısı düzenledi.

'IRKÇILIĞIN ANA HEDEFİ AFRİKALI ÖĞRENCİLER'
Basın açıklamasını okuyan Nil Delahaye, 26 Mart'ın Dina'nın katledilmesinin yıl dönümü olduğunu hatırlattı. Dosyada tutukluluğu devam eden tek bir sanık erkek olduğuna işaret eden Delahaye, Dina'nın ölümüyle ilgisi olabilecek diğer kişilerin ise soruşturma kapsamı dışında tutulmaya devam ettiğini kaydetti. 29 Nisan'da gerçekleşecek duruşmaya hazırlanırken Karabük'teki göçmen öğrencilerle ilgili ırkçı haberlerin hız kazandığına işaret eden Delahaye, ırkçılığın ana hedefinin Afrikalı öğrenciler olduğunu söyledi.

"24 Ocak'ta görülen bir önceki duruşmada Dina için Feministlerden avukatlar ile hakim ve savunma avukatları arasındaki  'Karabük'te ırkçılık vardır-yoktur' tartışmasına Karabüklü faşistler nokta koydular. Evet, Karabük'te ırkçılık vardı ve kendileri bizatihi bunun gerçek sahipleriydi. Irkçıların hedefi göçmen öğrenciler, en baş hedefi ise Afrikalı siyah öğrencilerdi" diyen Delahaye, göçmen öğrencilerin bir kısmıyla duruşmalarda tanıştıklarını ve maruz kaldıkları ırkçılığı ilk ağızdan dinlediklerini kaydetti.

'EN FAZLA KADIN GÖÇMENLER IRKÇILIĞA MARUZ KALIYOR'
Irkçılığa en fazla kadın göçmen öğrencilerin maruz kaldığına dikkat çeken Delahaye, "Bir göçmen siyah kadın öğrenci arkadaşımız iki defa kaçırılma tehlikesi geçirdiğini anlattı. Başka bir kadın arkadaşımız Karabüklü erkekler tarafından para karşılığı seks teklifi aldığını söylerken Dina'nın ölmeden önce annesine Whatsapp'ta 'anne bana para karşılığında seks teklif ediyorlar' diye yazdığını biliyoruz" ifadelerini kullandı.

'TESADÜF DEĞİL ERKEK ŞİDDETİ'
Bütün bunların tesadüf değil erkek şiddeti olduğunu söyleyen Delahaye, şu soruları yöneltti: "Karabük rektörüne, valisine ve emniyet yetkilerine soruyoruz. Göçmen öğrenciler ırkçı saldırılar nedeniyle evlerinden çıkmazken siz ne yapıyorsunuz? Faşist güruh göçmen öğrencilerin yaşadığı sokaklarda ırkçı sloganlar atarak dolaşırken siz neredesiniz?"

Göçmenlerin yalnız olmadığını vurgulayan Delahaye, yoksul Afrika ülkeleri öğrencilerinin belirli bir ücret karşılığında geldiğine işaret etti. Karabük Üniversitesi rektörünün, üniversitenin bu yolla sağladığı karla övünen açıklamalarını hatırlatan Delahaye, "Merak ediyoruz. Göçmen öğrencilerin can güvenliğini nasıl sağlayacaksınız? Irkçı saldırılara karşı hangi önlemleri alacaksınız? Yoksa 'görmedim, duymadım, bilmiyorum' demeye devam mı edeceksiniz? Göçmen öğrencileri siz bir kar aracı olarak görüyorsunuz belli ki ama biz öyle görmüyoruz haberiniz olsun" dedi.

'DİNA'NIN ARKADAŞLARI BİZİM DE ARKADAŞIMIZ'
Delahaye, şöyle devam etti: "Dina davası sürecinde tanıdığımız, yol arkadaşlığı yaptığımız Afrikalı göçmen öğrencilerin yalnız olmadığını, Dina için Feministlerin onlarla birlikte olduğunu bilmelerini istiyoruz. Dina davası nasıl bize emanet dediysek Dina'nın arkadaşları da bizim arkadaşımız diyoruz. Tekrarlıyoruz: göçmen öğrenciler yalnız değildir, feminist yol arkadaşları yanlarındadır, yanlarında olmaya devam edecektir. Karabük'teki linç girişimine varan ırkçı saldırganlığın son bulması için herkesi ve kurumları sorumluluk almaya, tüm kadınları dayanışmaya çağırıyoruz."

Dina için Feministler, son olarak herkesi 29 Nisan'da Dina'nın katledilmesi davasında görülecek 3. duruşmaya çağırdı.