2 Mayıs 2024 Perşembe

DİB Aysel Tuğluk için Adalet Bakanlığı'na faks gönderdi

Demokrasi İçin Birlik, Kandıra 1 Nolu F Tipi Hapishanesinde tutulan hasta tutsak Aysel Tuğluk'un serbest bırakılması için Adalet Bakanlığı'na faks gönderdi.

Demokrasi İçin Birlik (DİB), Kandıra 1 Nolu F Tipi Hapishanesi'nde tutsak edilen Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk'un sağlık sorunlarına dikkat çekti, İstanbul Sirkeci'de bulunan PTT şubesi önünde açıklama yaptı.

Açıklamada, Tuğluk için Kocaeli Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanlığı'ndaki 9 uzman doktorun hazırladığı raporu hatırlatan DİB üyesi Ayşe Devecioğlu, raporda Tuğluk'un hafıza kaybının kronik olduğu ve ilerleyen bir özellik gösterdiği, hapishane koşullarında hayatını sürdüremeyeceği, bu nedenle cezasının infazının ertelenmesi tespiti yapıldığını belirtti. Buna rağmen Adli Tıp Kurumu'nun (ATK) Tuğluk'un hapishanede kalabileceğine karar verdiğine dikkat çeken Devecioğlu, "ATK Başkanlığı tıbbi etikten tamamen yoksun bir tutumla siyasi mahpusların cezalarını ertelemiyor. Tam teşekküllü hastanelerin vermiş oldukları raporlar ATK tarafından kabul görmüyor. Devlete tutuklu ve hükümlülerin sağlığı ve yaşam hakkı ile ilgili yükümlülük getiren bütün uluslararası sözleşmelere rağmen hastalık iktidar tarafından cezalandırma aracına dönüştürülüyor" ifadelerini kullandı.

'ÖLÜME TERK EDİLİYORLAR'
Hasta tutsakların ölüme terk edildiğini vurgulayan Devecioğlu, İnsan Hakları Derneği (İHD) verilerine göre, 604'ü ağır olmak üzere bin 605 hasta tutsak olduğunu belirtti.

Devecioğlu, özellikle siyasi tutsakların ölüme terk edildiğini belirterek, "Cezaevlerinde yaşamını tek başına idame ettiremeyecek ağır hasta tutuklular var. Tedavileri gerektiği gibi yapılmayan mahpuslar hapishanelerde yaşamını yitiriyor. 2013 yılında İnfaz Yasası'nda, ağır hastaların tahliye edilmeleriyle ilgili maddeye 'toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturmayacağı' koşulunun eklenmesiyle siyasi mahkumlar ağır hastalıkların pençesinde ölüme terk ediliyor. Alaattin Çakıcı gibi muhalefeti açıktan tehdit eden faşist mafya babaları ise toplum için güvenlik tehdidi oluşturmadığından serbest" şeklinde konuştu.

AYSEL TUĞLUK VE HASTA TUTSAKLAR İÇİN TAHLİYE ÇAĞRISI
Hasta tutsakların infazının ertelemesine neden olan "toplum güvenliği bakımından tehlike" kriterinin insan haklarına aykırı olduğunu dile getiren Devecioğlu, "Aysel Tuğluk ve hapishane koşullarında tedavisi yapılamayan hasta mahpuslar derhal tahliye edilmelidir. Demokrasi İçin Birlik olarak Aysel Tuğluk ve hasta mahpusların uğradıkları yaşam ve sağlık hakkı ihlallerine karşı mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

Açıklamanın ardından Adalet Bakanlığı'na Tuğluk'un serbest bırakılması talebiyle faks gönderildi.