18 Mayıs 2024 Cumartesi

DİAY-DER'den tepki

Üyelerinin tutuklanmasına tepki gösteren DİAY-DER, Kürt halkının dini vecibelerini ana dilleriyle yapmalarına karşı duyulan öfkenin boyutlarının göstergesi olduğunu kaydetti. 

Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAY-DER) İzmir Şubesi, yönetici ve üyelerinin tutuklanmasına tepki göstererek, serbest bırakılmalarını istedi. Dernek binasında bir araya gelen DİAY-DER yönetici ve üyeleri, açıklamayı Kürtçe ve Türkçe yaptı. Açıklamayı Türkçe okuyan Dernek Sözcüsü Fezande Deniz, din alimlerinin Kürtçe hutbe okudukları gerekçesiyle yargılanmasını kabul etmediklerini belirtti.

Deniz, "Bir din aliminin dilini, ifa ettiği ibadetlerinde kullanmasını sorgulamak, 'Gökleri ve yeri yaratması, dillerimizin ve renklerimizin farklı olması da Allah'ın ayetlerindendir...' ilahi mesajını sorgulamaktan başka bir şey değildir. Kürt halkının dini vecibelerini ana dilleriyle yapmalarına karşı duyulan öfkenin ulaştığı boyutları gösteriyor" dedi.

'DİN SİYASETE ALET EDİLİYOR'
AKP iktidarının dini siyasete alet ettiğini ifade eden Deniz, "Diyanet, İslam dinini devletin her türlü uygulamasını meşrulaştıran bir aparat haline getirmiştir. Kürt din alimleri olarak İslam dininin bu şekilde araçsallaştırılmasına karşı mücadele edeceğiz. Halkımızın zulüm ve baskıdan kurtulması, inançlarını özgürce yaşayabilmesi için mücadele etmekten ve Allah'ın emirlerini yüksek sesle haykırmaktan vazgeçmeyeceğiz. Tutuklu din alimlerimizin biran evvel serbest bırakılmasını istiyoruz” çağrısında bulundu.