24 Nisan 2024 Çarşamba

Devrimci Kızılbaşlar Hareketi: Maraş'ın katili devlettir

Devrimci Kızılbaşlar Hareketi, Maraş katliamının esas sorumlusunun devlet ve siyasi iktidar olduğunun hatırlatarak katliamla yüzleşilmesi gerektiğini kaydetti.
Devrimci Kızılbaşlar Hareketi (DKH), Maraş katliamının 40. yıl dönümü nedeniyle yazılı açıklama yaptı.
 
"Maraş için adalet, herkes için adalet" denilen açıklamada, Aralık ayının katliamlarla özdeşleşen, adeta bir utanç ayı olduğu vurgulandı. Alevilerin de bu acı tarihten nasibini aldığı belirtilen açıklamada, "Bugün Ortadoğu'yu kan gölüne çeviren IŞİD çetelerinin vahşeti, 40 yıl önce Maraş'ta Alevilere uygulandı. Ve gün geçtikçe, maruz kalınan katliamların acısı azalmamakta, aksine, yıllar geçtikçe katmerlenerek büyümektedir" denildi.
 
DEVLET MARAŞ'TA KATLETTİ
 
"Malatya ve Elazığ'da gerici iç savaş planlarında başarılı olamayan kontrgerilla güçleri, 1978 Aralık ayında, Maraş'a, Alevi kesimlerin yoğun olarak yaşadığı mahallelere yöneldi. Alevilerin yaşadığı evler önceden tek tek çarpı işaretleri ile işaretlendi. Belediye hoparlörlerinde 'kızıllar şehrimizi bastı, kızıllar iki insanımızı öldürdü' gibi asılsız duyurular yapılarak sıradan vatandaşlar bile birer potansiyel katil haline getirildi" denilen açıklamada, devletin günlerce bu açık provokasyona seyirci kaldığı ifade edildi.
 
Yaşanan katliamda bebek, yaşlı, kadın onlarca insanın işkence ile katledildiği aktarılan açıklamada, "Maraş ile birlikte 13 ilde sıkıyönetim ilan edilerek, 12 Eylül askeri faşist darbenin zemini hazırlanmış oldu" diye kaydedildi.
 
Katliamda 120 kişinin katledilmesi, 1000'in üzerinde yaralanma, 552 ev ve 289 işyerinin yakıldığı vurgulanarak katliamdan sonra Alevilerin yüzde 80'inin kenti terk etmek zorunda kaldığı belirtildi.
 
KATİLLERİ ÖDÜLLENDİRDİ
 
"Ne yazık ki sorumlu olanlar ya hiç yargılanmadan kurtuldu ya da göstermelik cezalarla kısa sürede beraat ettirildi. Çünkü Maraş Katliamı tasarlanırken senaryonun en önemli parçası, katliamcıların önce korunması, sonra zaman içinde suçsuz ilan edilmesiydi. Katliamın bir numaralı faili olarak anılan kisiler milletvekili seçilerek, adeta devlet tarafından ödüllendirildi" denilen açıklamada, Maraş'ın insanlığa karşı işlenmiş suçlar kapsamında olduğu kaydedildi.
 
Katliamın esas sorumlusunun devlet ve siyasi iktidar olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, katliamla yüzleşilmesi gerektiği kaydedildi.
 
KATLİAMLAR MÜCADELE İLE ÖNLENİR
 
"Çünkü Maraş'ın acısı, tıpkı Çorum gibi, tıpkı Sivas gibi, tıpkı  Dersim gibi, tıpkı Suruç gibi, tıpkı Ankara gibi tazedir. Ayrıca, şunu da biliyoruz ki bu ülkede katliamlar ancak mücadeleyle, önce vicdanlarda sonra da mahkemeler önünde mahkûm edilerek önlenir" denilen açıklamada, "Tarihin yezidleri bilsinler ki karşılarında her zaman Hüseynice direnenler olacaktır" denildi.
 
Açıklamada son olarak "Sivas'ı, Çorum'u, Maraş'ı, Dersim'i, Roboski'yi, Hrant'ı , Suruç'u, Ankara'yı, Tahir Elçi'yi unutmak ihanettir. Unutmayacak, unutturmayacağız!" diye ifade edildi.