20 Nisan 2024 Cumartesi

'Devletin katliamlarla yüzleşmemesi bilinçli bir tercih'

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Bölge Şubeleri Malatya'da düzenlediği panelde, "Maraş Katliamı ile yüzleşebilseydik Sivas Katliamı, Suruç Katliamı, 10 Ekim Gar Katliamı ve Roboski Katliamı olmayacaktı" denildi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Bölge Şubeleri, Sivas Katliamı'nın 29. yılında "Sivas 93 ve sonrası" paneli düzenledi. Panele konuşmacı olarak PSAKD Hukuk Sekreteri avukat Cafer Koluman, önceki dönemlerde PSAKD Genel Başkanlığı yapan yazar Ali Balkız konuşmacı olarak katıldı. Sivas Katliamı'nda yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşunun ardından çerağ uyandırıldı.

'ALEVİLER BU TOPRAKLARDA TARİH BOYUNCA KATLİAMA UĞRADI'
PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe ve PSAKD Malatya Şube Başkanı Latife Ulutaş konuşma yaptı. 29 yıl önce Sivas'ta devletin gözü önünde katledilen 33 kişiyi anan PSAKD Malatya Şube Başkanı Latife Ulutaş, "Aleviler bu topraklarda tarih boyunca katliama uğradı. Dersim'de, Maraş'ta, Malatya'da, Sivas'ta, Gazi'de, Suruç'ta, Gezi'de ve Roboski'de katledildik ama zalimlerin karşısında her zaman mazlumların yanında olduk. Pir Sultan'ın yoldaşları olarak bu yolda yürümeye devam edeceğiz. Yezitler ve Hızır Paşalar olduğu sürece Hüseyinler ve Pir Sultanlar olmaya devam edeceğiz" dedi.

'DEVLET KATLİAMLARLA YÜZLEŞMEDİ'
Bu toprakların çok katliam gördüğünü belirten PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe ise, "Ne yazık ki yaşanılan katliamlarla yüzleşilemedi. Ne toplum ne de devlet katliamlarla yüzleşmedi. Devletin bu topraklarda yaşanan katliamlarla yüzleşmemesi tamamen bilinçli bir tercih. Maraş Katliamı ile yüzleşebilseydik Sivas Katliamı, Suruç Katliamı, 10 Ekim Gar Katliamı ve Roboski Katliamı olmayacaktı. Bu katliamları sadece Alevilerin, Kürtlerin, devrimcilerin, sosyalistlerin meselesi olarak görürsek daha çok katliam yaşanacaktır" diye belirtti.

'SİVAS KATLİAMI PLANLI BİR ŞEKİLDE GERÇEKLEŞTİ'
Sivas Katliamı'nın planlı bir şekilde gerçekleştiğini vurgulayan PSAKD Hukuk Sekreteri avukat Cafer Koluman, "Devletin en basit toplumsal olaylarda müdahale gücünü bilmemize rağmen il emniyet müdürlüğünün sınırlı sayıda polis göndermesi manidardır. 2 Temmuz Sivas Katliamı sıradan bir katliam değildir. Bizzat devletin bilgisi dahilinde planlanmış bir katliamdır" dedi.

'AKP'Yİ KURANLAR MADIMAK'I YAKANLARDIR'
Sivas Katliamı davasında sanıkların avukatlarının birçoğunun ileri dönemde AKP'den milletvekili, meclis başkanı ve belediye başkanı olduklarını hatırlatan yazar Ali Balkız, "Onun için diyoruz ki AKP'yi kuranlar Madımak'ı yakanlardır. Kenan Evren'in yarattığı iklimde büyüyen ve bugüne kadar bize katliamları yaşatan o süreç Kenan Evren ile başlayıp Recep Tayyip Erdoğan ile devam eder. Ama şu unutulmasın ki insanlık var olduğu sürece Sivas Katliamı hiçbir zaman unutulmayacak" diye konuştu.

Semah dönülen etkinliğe Halkların Demokratik Partisi (HDP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), EMEP, Çağdaş Gazeteciler Derneği, İnsan Hakları Derneği (İHD), Dersim, Diyarbakır, Malatya, Adıyaman PSA şubeleri de katıldı.