19 Mayıs 2024 Pazar

DEV-LİS: Terör örgütü arıyorsanız bir çocuğu öldüren örgütlü kötülüğe bakın

Rabia Naz'a adalet talebiyle Taksim'de yaptıkları eylem sırasında gözaltına alınan DEV-LİS üyeleri, serbest bırakıldı. İstanbul Adliyesi önünde açıklama yapan DEV-LİS, "Terör örgütü arıyorsanız bir çocuğun ölümünü örtbas etmek isteyen örgütlü kötülüğe bakmanız yeterli" dedi.

Giresun'da şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden Rabia Naz Vatan cinayetini gündeme getirmek için Taksim Meydanı'nda basın açıklaması yapmak isteyen Devrimci Liseliler (DEV-LİS) üyesi üç kişi işkenceyle gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlar, Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne getirildi. Adliye önünde yapılan açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu ile Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şube Başkanı Gökmen Yeşil'in de aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

'ATILAN HER ADIMDA OLAYI KAPATMAYA DÖNÜK DAVRANIŞLAR SERGİLENDİ'
Açıklamayı okuyan DEV-LİS üyesi Samet Karaca, Rabia Naz cinayetinde ambulans kamera kayıtlarının silinerek, delillerin karartıldığına ve olayın örtbas edilemeye çalışıldığını dile getirerek, "Rabia'nın babası, demokratik kitle örgütleri, gazeteciler ve gençlik örgütlerinin çabasıyla bu cinayetin üzerine gidildi. Atılan her adımda polisin, yargının, siyasetçilerin olayı her an kapatmaya dönük davranışları ile karşılaşıldı" diye konuştu.

'SOYLU ÇABA SARF EDENLERİN ÖNÜNÜ KAPAMAK İSTEDİ'
İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu'nun ise, "Rabia Naz'ın ölümü üzerinden yargı, emniyet ve tüm kurumlar birileri tarafından felç edilmek isteniyor" dediğini hatırlatan Karaca, "Soylu, olayın aydınlatılması için çaba sarf edenlerin önünü tıkamak istedi. Devletin bütün kurumları tek bir ağızdan bu olayın üzerinden aslında adalete kavuşamamış bütün olayların üstünü kapatmak istiyor" diye belirtti.

Türkiye'de adaletin sağlanması gereken yüzlerce örnek olduğunu vurgulayan  Karaca konuşmasını şöyle sürdürdü: "Rabia Naz bunlardan yalnızca birisidir. Öldürenin ve bunu örtbas etmeye çalışanların suç ortaklığı özgürlük ve adalet mücadelemizde çözülecektir. Dün DEV-LİS üyesi 3 arkadaşımızın Taksim Meydanı'nda Rabia Naz için yaptığı eylemde hukuksuzluk, adaletsizlik, ikiyüzlülük devlet tarafından sergilenmiştir. Polisin işkence yöntemlerinden bildiğimiz davranışları sergilemesi Taksim Meydanı'nın sözde yasaklı olmasından kaynaklı değildir. Bu ve benzeri bütün olaylar karşısında ki tahammülsüzlüğünden kaynaklıdır."

'CESARETİMİZ SİZİ YENECEK, DAVANIN TAKİPÇİSİYİZ'
Eylemde gözaltına alınan DEV-LİS üyelerine "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla soruşturma açıldığını aktaran Karaca, "Eğer bir terör örgütü arıyorsanız, 11 yaşında bir çocuğun ölümünü örtbas etmek isteyen çeteye ve örgütlü kötülüğe bakmanız yeterli olacaktır" dedi ve ekledi; "Daha önce 'Başımızı öne eğemezsiniz' dedik. Şimdi de 'cesaretimiz sizi yenecek' diyoruz. DEV-LİS olarak Rabia Naz Vatan davasının takipçisiyiz."

'DEVLET KİMİ KORUYOR?'
HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, ‘90’lı yılların, kayıpların ve yargısız infazların üstünün örtüldüğü bir dönem olarak tarihe geçtiğini vurgulayarak, "Ne yazık ki benzer bir süreç yeniden yaşatılmaya çalışılıyor. Ucu iktidarın milletvekillerine, memurlarına dokunan bütün suçlar gizleniyor ve üstü örtülüyor" diye konuştu.

AKP'li bir milletvekilinin evinde ölü bulunan Nadira Kadirova cinayetinin de tıpkı Rabia Naz cinayeti gibi üstünün kapatılmaya çalışıldığına işaret eden Piroğlu, "Onların ölümünden beri cinayetlerin açığa çıkarılması için çaba gösterilmiyor" dedi. Piroğlu, şöyle devam etti: "TBMM'de Rabia'nın cinayetinin araştırılması için komisyon kuruldu. Kurulduktan hemen sonra Rabia'nın babası ve araştırma yapan gazeteciler gözaltına alınmıştır. Soruyoruz, devlet neden korkuyor, kimi korumak istiyor ve neden cinayetleri açığa çıkarmak için çaba gösterenleri hedef alıyor?"

Piroğlu, cinayetin üstünü örtmek isteyenlerin, liselilerin yaptığı eyleme saldırdığına dikkat çekerek, "Ülkeyi karanlık bir cehenneme çevirmek isteyenler, onlara karşı direnecek gücü karşılarında bulacaktır" diye belirtti.

'YASAL HAKKINI KULLANAN ÖĞRENCİLERE SAHİP ÇIKILMALIDIR'
ÇHD İstanbul Şube Başkanı Gökmen Yeşil, 18 yaşın altında olan 2 müvekkilinin serbest bırakıldığını ve diğer müvekkilinde adli kontrol şartıyla mahkemeye sevk edildiği bilgisini vererek sözlerine başladı.

Yeşil, bu ülkede çürümüşte olsa bir yasa olduğunun altını çizerek şunları belirtti: "34. madde önceden izin alınmaksızın herkesin dilediği yerde basın açıklaması yapmasına imkan tanıyor. Bu doğrultuda sayısız mahkeme kararı var ve kamuoyunun dikkatini çekmek için eylem yapabilirsiniz. Kamuoyu cinayetlerin aydınlatılması amacıyla yasal hakkını kullanan öğrencilere sahip çıkmalıdır."

Rabia Naz cinayetiyle ilgili olarak, "İntiharsa aileyi, hukukçuları ve kamuoyunu ikna edecek açıklama yapın" çağrısında bulunan Yeşil, "Cinayetin katilleri bulunup yargıya teslim edilmelidir. Kamu görevlilerin parmağı bulunduğu Nadira Kadirova, Soma ve Çorlu Tren katliamında yapılanlar yargının üzerinde şüpheleri arttırmaktadır" dedi.