23 Nisan 2024 Salı

Dersimli sanatçılardan gözaltılara tepki

Dersim Kültür ve Sanat İnisiyatifi üyesi sanatçılar, İstanbul ve Dersim'de basın açıklaması yaparak, HDP'ye yönelik gözaltıları kınadı.

Dersim Kültür ve Sanat İnisiyatifi, HDP'ye yönelik gözaltı saldırısına ilişkin İHD İstanbul Şubesi'nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya inisiyatif üyesi Vedat Baran, Doğan Çelik, Nurettin Güleç, Nesimi Aday'ın yanı sıra Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) sanatçısı Baran Bozyel ve Dersim Araştırmaları Merkezi (DAM) üyesi Hüseyin Ayrılmaz destek verdi. 
 
Sanatçılar adına açıklama yapan Erdoğan Emir, davet edilmeleri halinde ifade vermeye gidecek olan siyasetçilerin evlerinin basılarak gözaltına alınmasının kamuoyunda şaşkınlık yarattığını belirtti. Emir, şaşkınlığı arttıran diğer olayın da gözaltıların 6 yıl önceki "Kobanê olaylarının" gerekçe gösterilmesi olduğunu söyledi. Emir, "Uzun süredir tarafsızlığı ve bağımsızlığı tartışma konusu olan yargının bu tutumu, siyasi iktidar elinde bir sopa olarak kullanıldığı kaygı ve kanaatini pekiştiren bir örnek olmuştur. Bu haksız, hukuksuz, adil olmaktan uzak tutumdan bir an önce vazgeçilmesi ve haksız gözaltılara son verilmesini istiyoruz" dedi.

'DERHAL VAZGEÇİN'
Milyonlarca insanın oylarıyla parlamentoda üçüncü parti olan HDP'nin baskıyla işlemez hale getirilmek istendiğini ifade eden Emir, "Sadece bu partinin değil demokrasi, barış ve adalet özlemi duyan herkes için kaygı verici olmalıdır. Çünkü eğer adalet ve hukuk, herkesin sorumluluğunu paylaşması gereken ortak paydamız değilse, bu sadece zorbalığı cüretlendirir. Uzun süredir 'maden arama sahası' ilan edilerek, ziyaret mekanları 'peyzaj düzenlemesi' adı altında tahrip edilerek ciddi ve sistematik bir başkalaşıma uğratma dayatması ile karşı karşıya olan Dersim'in sanatçıları, demokratik siyaset alanını daraltan politika ve uygulamalardan derhal vazgeçilmesini istiyoruz, bekliyoruz" diye konuştu.

'HDP'NİN YANINDAYIZ'
Açıklamanın ardından söz alan DAM üyesi Hüseyin Ayrılmaz, iktidarın HDP'ye yönelmesinin şaşırtıcı olmadığını vurguladı. İktidarın daraldıkça saldırganlaştığını dile getiren Ayrılmaz, "HDP'ye yönelmeleri ne kadar sıkıştıklarının göstergesidir. Biz ilk defa gözaltılara tanıklık etmiyoruz. Fakat bu defa sınırı aştığını düşünüyor ve her şeyimizle HDP'nin yanında olduğumuzu söylüyoruz" dedi.

DERSİM'DE DE AÇIKLAMA YAPILDI
Dersim Kültür Sanat İnisiyatifi üyeleri, İHD Dersim Şubesi'nde de açıklama yaptı. Açıklamaya, Dersim Barosu Başkanı Kenan Çetin ve HDP İl Örgütü yöneticileri katıldı. Açıklamada konuşan Sanatçı Özlem Armen, milyonlarca insanın oylarıyla parlamentoda üçüncü büyük parti olarak yer alan HDP'nin, baskı ve yıldırma politikalarıyla işlevsiz hale getirilmek istendiğini söyledi.  Armen, "Haksız, hukukuz, adil olmaktan uzak tutumdan bir an önce vazgeçilmesi ve haksız gözaltılara son verilmesini istiyoruz. Dersim'in sanatçıları, aydınları ve kültür emekçileri olarak bizler, demokrasi siyaset alanını daraltan politika ve uygulamalardan derhal vazgeçilmesini istiyoruz" dedi.