28 Mart 2024 Perşembe

Dersimli kadınlar polis engelini tanımadı

Polis engelini tanımayan Dersim Kadın Platformu, Sanat Sokak'ta taleplerini sıraladı. Kadınlar, "Tıpkı 62 sene önce Dominik'te olduğu gibi 2022 yılında da Mahsa Amini'nin düzgün örtünmediği bahanesiyle ahlak polisi tarafından öldürülmesiyle İran'da kıvılcımı çakılan isyan ateşi, rejime karşı  bir başkaldırıya dönüştü" dedi.

Dersimli kadınlar polisin tüm engellemelerine rağmen 25 Kasım eylemi yaptı. "Mirabel kardeşlerden Mahsa Amini'ye mücadelemiz sürüyor" yazılı pankartı açan kadınlar Sanat Sokak'ta alkış ve zılgıtlarla açıklama yaptı. Basın metnini SES Şube Eşbaşkanı Serap Kahraman yaptı.

25 Kasım'ın tarihini hatırlatan Kahraman, Türkiye'de kadınların şiddete uğramadığı, vahşice katledilmediği, evde, işte, sokakta şiddet görmediği, çocukların istismara maruz kalmadığı ya da iş cinayetlerinde katledilmediği bir gün geçmediğini söyleyen Kahraman, "İyi hal indirimleriyle şiddet cezasız bırakılırken, kadınlar yoksullaşan mutfaklarla, evde, işte sokakta artan şiddet ve tacizle yaşamaya mahkum ediliyor. Çalışsak da yettiremiyor, eve gitsek de dinlenemiyor, sokakta güvenle yürüyemiyoruz. Artan enflasyon, temel tüketim maddelerinden ev kirasına ve ulaşıma kadar gelen zamlar en çok biz kadınları etkiliyor" dedi.

Ülkenin bütün kaynaklarının zenginlere, patronlara, bankalara teşvik, kaynak, hazine garantili hayatlar sunarken, halklara sadece açlık ve daha çok sömürü düştüğünü kaydeden Kahraman, "Tüm memlekette kadınların kalbinde adeta bir yara açan Gülistan Doku'nun akıbetinden hala haber yok. Şehrin ortasında kadınların üzerine silah doğrultan kolluk personellerinin cezalandırılıp cezalandırılmadığıyla ilgili yetkili makamların halkla paylaştığı bir bilgi yok. Fakat 25 kasım yaklaştığında çeşitli bahanelerle verilen eylem ve etkinliklerin yasaklanması kararı jet hızıyla verilebiliyor. Kadınlara karşı bu kadar hızlı karar verilebiliyorsa kadınlar için de aynı hızla kararlar verilmesin istiyoruz. İç karartan, bunaltan bu atmosferde, her türlü haklarımızın günden güne geriletilmeye çalışıldığı bu ülkede, bizler de umutsuz, çaresiz, yalnız ve pes etmiş değiliz. Tıpkı 62 sene önce Dominik'te olduğu gibi 2022 yılında da Mahsa Amini'nin düzgün örtünmediği bahanesiyle ahlak polisi tarafından öldürülmesiyle İran'da kıvılcımı çakılan isyan ateşi, rejime karşı  bir başkaldırıya dönüştü" ifadelerini kullandı.

Kahraman, şu talepleri sıraladı:
🔹"İstanbul Sözleşmesi yeniden yürürlüğe girsin!
🔹Şiddeti önleyici acil eylem planı uygulansın!
🔹ILO 190 sayılı sözleşme kamu özel ayrımı yapılmadan onaylansın!
🔹Sığınma evlerinin sayıları artırılsın, koşulları iyileştirilsin!
🔹Her mahalle ve işyerine ücretsiz kreşler açılsın!
🔹Eşit işe eşit ücret verilsin!
🔹Okullarda çocuklara bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilsin!"