7 Mayıs 2024 Salı

Dersim'deki yangına etkili müdahale çağrısı

Mersin Dersimliler Derneği, Dersim'deki orman yangınınğn hala söndürülmemeş olmasını protesto etti.

Mersin Dersimliler Derneği, Dersim'in Hozat ilçesinin kırsal bölgelerinde 14 gündür süren yangına ilişkin açıklama yaptı.

Dernek binası önünde yapılan açıklamada, "Yakılan tarihimiz, canlılarımız ve geleceğimizdir" pankartı açıldı. Eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Mersin Dersimliler Derneği Başkanı Hasan Tanrıkut, 17 Ağustos'ta yapılan askeri operasyon sonucu çıkan yangın nedeniyle binlerce hektar ormanlık alanın kül olduğunu belirtti.

Son günlerde de Munzur vadisi, Fırtına ve Çeşmesi bölgelerinde yeni bir yangının başladığına dikkati çeken Tanrıkut, yangına 13 gün boyunca müdahale edilmemesine tepki gösterdi.

"Doğanın doğusu, batısı, güneyi ve kuzeyi yoktur" diyen Tanrıkut, "Batıdaki yangınlara gösterilen duyarlılık üzülerek görüyoruz ki doğu ve Güneydoğudaki yangınlara gösterilmemekte ve özel güvenlik bölgesi operasyon bölgesi gibi bahanelerle müdahaleler geciktirilmektedir" dedi.

Fatma Kurtulan ise Dersim'deki yangına kamuoyu baskısıyla müdahale edilmeye başlandığını belirterek, Dersim halkının da coğrafyasının da ormanın da zalimin zulmüne boyun eğmeyeceğini söyledi.