11 Mayıs 2024 Cumartesi

Dersim'de zam protestosu

Dersim'de Emek ve Demokrasi Güçleri, zamların geri alınması talebiyle yürüyüş düzenledi. Yapılan açıklamada, "Ülkede yaşanan her bir sorunun faturasını işçi ve emekçiye kesen bu iktidar da bu düzende de çürümüştür" denildi.

Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri'nin, zamlara karşı kent merkezinde yürüyüş düzenledi, zamların geri alınması talebini dile getirdi. "Zamlar geri alınsın" yazılı pankartın açıldığı eyleme HDP Milletvekili Alican Önlü de katıldı.

"Zam, zulüm, işkence işte faşizm" sloganlarının atıldığı yürüyüşün ardından Seyit Rıza Meydanı'nda basın açıklaması yapıldı.

Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri adına açıklamayı Ergin Tekin okudu. TÜİK'in yalana dayalı enflasyon verilerine halkın güvenmediğini belirten Tekin, bağımsız akademisyenlerin yıllık enflasyonu yüzde 114 olarak açıkladığını kaydetti. TÜİK'in çarşıdan pazardan, faturalardan habersizmiş gibi davranmaya devam ettiğini söyleyen Tekin, "Zam yağmurları altında cebimize baktıkça gerçek enflasyonu biz, yani yaşam kavgası veren halkımız, üreticiler, işçiler, küçük esnaf, kadınlar ve gençler görüyor" diye konuştu.

Yoksulluk sınırının dört kişilik aile için 13 bin TL civarına yükseldiğine işaret eden Tekin, "Yapılan araştırmaya göre halkın 24 milyonu açlık, 50 milyonu yoksulluk sınırı altında yaşıyor. Yani nüfusun 74 milyonu aç ve yoksul. Yani nüfusun yüzde 90'ı" diye vurguladı.

İşçi ve emekçilerin alınterini faturalara akıttığını kaydeden Tekin, yerli ve yabancı tekellerin rantını ve yüksek karını esas alan enerji politikalarının faturasını emekçi halkın ödediğine dikkat çekti. Halkın zamlara tepkisinin iktidarın zamları gözden geçirmeye ittiğini belirten Tekin, "Ancak bu 'gözden geçirme' fatura başına 42 TL ile sınırlı kalınca 'gözden geçirme'de amacın, halkı rahatlatacak bir indirim değil 'göz boyama' olduğu açığa çıkmıştır. Elektrik zammı üstünden geçen 5 hafta sonra şimdi yapılan zamların ikici kez gözden geçirileceğine dair açıklamalar yapılmaktadır. Son yapılan açıklamalarda halkta beklenti yaratmaktan başka bir amaca hizmet etmeyecektir. AKP iktidarının bu sözde çözümleri, vatandaşları el yakan faturalardan kurtarmayacağı çok açık" diye konuştu.

Halkın fatura bedellerini düşürmek için elektrik kullanımını sınırlandırmak zorunda kaldığını söyleyen Tekin, "Esnaf, 3-4 katına çıkan faturalarını, dükkanlarının camlarına asmaya başladı. Ekonomik krizin etkisiyle ilimizde son zamanlarda intihar vakaları görmeye başladık. İşsizliğin çok yoğun olduğu bir ilde yaşıyoruz ve her gün her şeye gelen zamlarla birlikte açlık ve yoksulluk katlanılamaz hale geliyor" dedi.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in enerji üretiminin dışa bağımlı olduğu yönündeki açıklamasına işaret eden Tekin, "Bu da gösteriyor ki enerjide dışa bağımlılığın bedeli halka kesiliyor! Bir grup sermayenin tekeline terk edilmiş zorunlu ihtiyaçların karşılığıyla vatandaşın emeği tekellerin hizmetine sunuluyor! Bütün sektörlerde olduğu gibi enerjide dışa bağımlılığın nedeni de her fırsatta yerlilik-millilik söylemi ile milliyetçilik propagandası yapan iktidarın uyguladığı politikalardır" ifadelerini kullandı.

Elektrik, doğalgaz ve diğer insani ihtiyaçların üretim ve dağıtımının tekellerin kar ve rantı için piyasalaştırılıp sömürü alanı haline getirildiğine dikkat çeken Tekin şunları söyledi: "Yoksuldan alıp zengine aktaran, ülkede yaşanan her bir sorunun faturasını işçi ve emekçiye kesen bu iktidar da bu düzen de çürümüştür, değişmelidir."

Halka, karanlığa teslim olmamak için mücadele etme çağrısında bulunan Tekin, taleplerini şu şekilde sıraladı:
♦ İnsanca yaşayacak bir ücret için derhal tüm ücretlere ek zam yapılmalıdır.
♦ Elektrik, doğalgaz, telefon, internet faturalarına yapılan zamlar geri alınmalı, yoksulluk sınırının altında geliri olan ya da hiç geliri olmayan her hane için doğalgaz, su, elektrik, telefon-internet hizmeti ücretsiz olmalıdır.
♦ Başta KDV olmak üzere, konutlarda faturaları kabartan vergi ve kesintiler kaldırılmalıdır.
♦ Faturaları ödeyecek geliri olamayan ailelerin elektriklerinin ve gazlarının kesilmesine son verilmeli bu faturalar hazine tarafından karşılanmalıdır.
♦ Enerji tekelleri bütün bu soygunun faturasını, bedelini ödemelidir. Hem geçmişe dönük ödenen faturaların hem de şu anki zararların karşılığını bu enerji tekelleri ve onların hissedarları ödemelidir.

Eylem, Sanat Sokağı'na yürüyüş ve oturma eyleminin ardından son buldu.