6 Mayıs 2024 Pazartesi

Dersim'de Roboski katliamı kınandı

HDP Dersim İl Örgütü, Roboski'de 34 Kürdün yaşamını yitirdiği katliama ve faillerin cezalandırılmamasına ilişkin basın açıklaması yaptı.
HDP Dersim İl Örgütü, Roboski katliamının 7. yılı dolayısıyla il binasında basın açıklaması yaptı.
 
Açıklamayı okuyan HDP Dersim İl Eşbaşkanı Hıdır Çiçek, "Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski Köyü'nde 28 Aralık 2011 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu çoğu çocuk, 34 Roboskili yurttaşımız katledildi. 34 insanımızın kazan bombalarıyla paramparça edildiği Roboski Katliamı, başka bir ülkede olsa hükümetlerin düşmesi gerekirken Türkiye'de ise bir tek kişi dahi istifa etmedi. Tam aksine bu katliamda sorumluğu bulunanlar adeta ödüllendirildi ve ödüllendirilmeye devam ediyor. Roboski'de katledilenlerin ailelerine yönelik ise her türlü hukuksuzluk ve adaletsizlik reva görüldü. Askeri ve siyasi sorumlular yargı önüne çıkarılmadı, ama o katliamda ailesinden çok kişiyi kaybetmiş olan Şırnak Vekilimiz Ferhat Encü, dokunulmazlığı olmasına rağmen 4 Kasım'da tutuklandı" dedi.
 
Roboski katliamının üzerini örten, suçluları ödüllendiren AKP iktidarının, Kürt halkının iradesine el koyan kayyum politikası sonucunda Diyarbakır'da yapılan Roboski Anıtı'na da tahammül edemediğini kaydeden Çiçek, "Ne yaparlarsa yapsınlar, Roboski'yi de diğer katliamları da unutmayacağız ve unutturmayacağız" diye konuştu.
 
Çiçek, "İnsanlığa karşı işlenen bütün bu suçları yok saymak, unutturmak ya da üstünü örtmek mümkün değildir. Roboski katliamının üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin, failleri yargı önüne çıkarılarak cezalandırılmadan kalıcı, adil ve onarıcı bir toplumsal huzur sağlanamayacaktır. Roboski katliamının sorumlularının hesap vermesini sağlayacak olan Türkiye'deki şirazesini yitirmiş adalet terazisi, AKP yargısı değil Kürt halkı ve dostlarının ısrarla, bıkmadan, usanmadan sürdüreceği hak ve özgürlük mücadelesidir" diye belirtti.
 
Ardından söz alan İHD Dersim Şube Başkanı Gürbüz Solmaz da "Katliamların nedeni cezasızlık politikasıdır. Maraş'ta, Sivas'ta katliam yapanlar cezalandırılmadı. Roboski'de de aynı şey oldu yapanlar cezalandırılmadı. Katliamı yapanları, yaptıranları lanetliyoruz, kınıyoruz" diye konuştu.